Eon tvärvänder – satsar på förnybar energi

2014-12-01 08:59  
Eon byter ut energiverksamhet som kärnkraft, kol och gas till förnybar energi. Foto: Eon

Tyska energiföretaget Eon bryter ut energiverksamhet som kärnkraft, kol och gas för att satsa på förnybar energi och sanera sitt enorma skuldberg på 300 miljarder kronor.

(Uppdaterad) I vad som företaget beskriver som en effekt av den tyska energiomställningen, Energiewende, kommer en av de största aktörerna på energimarknaden, Eon, att göra om hela sin verksamhet. Åtgärden meddelades i en direktsänd presskonferens klockan 11.00 på måndagen.

Konventionell energiframställning från kärnkraft, kol och gas samt energihandel ska läggas i ett separat bolag, där Eon dock ska ha en minoritetspost. Den omställningen ska vara genomförd 2016, skriver Eon i ett pressmedelande.

I stället ska Eon satsa på förnybar energi, nätverksamhet och kundlösningar.

- Den nuvarande affärsmodellen motsvarar inte de nya utmaningarna. Därför måste vi göra en radikal omställning, säger Eons vd Johannes Teyssen.

Eon har för närvarande skulder på närmare 300 miljarder kronor. En metod att minska skulderna är att göra sig av med den verksamhet som företaget har i flera sydeuropeiska länder som Spanien, Portugal och Italien.

Omställningen kommer även att påverka Eons svenska verksamhet, berättar Jakob Holmström, kommunikationschef för Eon Sverige.

Eons nuvarande verksamhet inom kärnkraft och vattenkraft kommer att hamna som ett dotterbolag inom det nybildade internationella bolaget från 2016.

Eon kommer fortsättningsvis att satsa på vad man kallar innovation kundlösningar, där man tillsammans med kunderna kommer att hjälpa till med energieffektivisering och hållbart boende. Företaget ska även i högre utsträckning än idag hjälpa till med optimal energianvändning.

Hur det arbetet ska gå till avgörs av typen av kund, alltifrån privatkunder till företag liksom även ett samhällsengagemang, till exempel satsning på elbilar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt