Eon skjuter på beslut om att stänga Ringhalsreaktorer

2015-05-22 11:21  

Eon behöver mer betänketid innan man deltar i beslut om att stänga Ringhals 1 och 2. Energibolaget har bett huvudägaren Vattenfall att skjuta på styrelsebeslutet i en månad.

Redan den 28 maj i nästa vecka var tanken att Vattenfall och minoritetsägaren Eon skulle träffas på ett styrelsemöte för att tillsammans diskutera att stänga reaktorerna 1 och 2 redan 2018.

Planen var tidigare att detta skulle ske först sju år senare - eller 2025.

Men Eon vill ha mer betänketid, uppger kommunikationschefen Roger Strandahl. Bolaget har meddelat Vattenfall att man vill skjuta upp mötet.

Tvekar ni?

- Det vi vill är att fatta ett så genomtänkt beslut som möjligt. Vi vill analysera och se hur ett sådant stängningsbeslut kan påverka sajten, säger Roger Strandahl.

Enligt Svenska Dagbladet har Eon begärt att få in mer material från Vattenfall, vilket man fått.

Vad för slags underlag kikar ni på?

- Det är kostnadsbedömningar, investeringsplaner, och information om hur läget ser ut för sajten på kostnadssidan, säger Roger Strandahl.

Han uppger också för Ny Teknik att frågan om stängning kan komma att tas upp igen på ett styrelsemöte senare i sommar.

- Vi bedömer att vi är klara att ta upp diskussionen igen i styrelsen i slutet av juni, säger Roger Strandahl.

Eon fick beskedet att Vattenfall ville stänga reaktorerna "tio timmar" innan Vattenfall kommunicerade det till marknaden, uppger han.

Hade ni inte pratat ihop er innan?

- Generellt vet vi om att lönsamheten för små kärnkraftverk är utmanande, men när det gäller Ringhals 1 och 2 där behöver vi helt enkelt tid.

Hade ni velat ha en bättre dialog?

- Det finns många sätt att göra det här på, och Nordpol har regler för hur saker och ting ska kommuniceras. Men jag vill inte recensera Vattenfall, säger Roger Strandahl.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Mer om: Ringhals Eon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt