Eon satsar på vindkraftpark

2008-04-29 13:41  
Eon planerar en vindkraftpark söder om Lolland i Danmark.

Eon satsar fyra miljarder på vindkraft. Resultatet kommer att bli en havsbaserad vindkraftpark på 90 verk söder om Lolland i Danmark. Vindkraften från Rödsand 2 kommer att ge el till 200 000 bostäder under ett år.

Det är den danska Energistyrelsen som har gett Eon i uppdrag att bygga vindkraftparken Rödsand 2. De 90 vindkraftverken kommer tillsammans att ha en effekt på 207 MW.

Rödsand 2 kommer att bli nästan dubbelt så stor som Sveriges största vindkraftpark vid Lillgrund i Öresund, menar Håkan Buskhe, vd på Eon Sverige.

- Ett mycket viktigt steg i att uppnå våra klimatmål. Den kommer att minska koldioxidutsläppen med 700 000 ton i det nordiska elsystemet, säger han till elmarknadens tidning, Era.

Tidigare var det danska Dong som ledde projektet i Rödsand 2 men ekonomiska problem innebar att projektet lades i malpåse i slutet av förra året. När danska Energistyrelsen startade en ny anbudsprocess vann Eon.

Redan om två år väntas den nya parken stå klar.

Projektet Rödsand 2 har kantats av problem. Prisstegringarna på material blev till slut så höga att alla intressenter hoppade av och danska Energistyrelsen fick göra en ny upphandling.

Eon var en av de som ursprungligen skulle bygga Rödsand 2 men hoppade av. Nu är man tillbaka med nya villkor.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt