Eon kompenserar sina kolutsläpp

2007-11-20 12:51  
Eon bygger ut vindkraften

Energijätten Eons svenska bolag har hittills i år producerat 42 miljoner kilowattimmar el från vindkraftverk i i sex sydsvenska kommuner. Koldioxidutsläppen som undvikits kan jämföras med utsläppen från 13.000 personbilar per år.

Eon Sverige, som tidigare hette Sydkraft, har landbaserade vindkraftverk i Landskrona, Malmö, Ystad, Falkenberg, Trelleborg och på Gotland.

De 42 miljoner kilowattimmar vindkraft som Eon producerat under de tre första kvartalen i år kan sägas ersätta 37.000 ton koldioxidutsläpp från kolkraftverk.

Eons svenska bolag är också delägare i världens hittills största havsbaserade vindkraftpark, Nysted Havmöllepark, i Danmark, som har en totaleffekt på 160 megawatt.

Nyligen fick Eon Sverige klartecken av den danska Energistyrelsen att bygga en ännu större havsbaserad vindkraftpark, Rödsand. Den kommer att bestå av 90 vindsnurror och få en totaleffekt på 200 megawatt.

Tillväxten när det gäller vindkraft globalt ligger på cirka 30 procent och är den energikälla som växer snabbast av alla. Riksdagen i Sverige har satt upp ett mål att 10 terawattimmar av elen, eller sju procent av den svenska elproduktionen, ska komma från vindkraft 2015.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt