Eon hoppar av el från Sahara

2014-04-11 11:25  
Kraftnät som Desertec skissar det. Foto: Desertec

Energiföretaget Eon hoppar av industrisamarbetet Desertec där solenergi från Sahara ska exporteras till Europa.

Eon är ännu en av flera tunga aktörer som nu överger energiprojektet Desertec, som bildades 2009 efter ett initiativ i den s k Romklubben.

Tanken var då att stora energibolag, liksom industriföretag verksamma inom energisektorn, tillsammans skulle bygga jätteanläggningar för att producera sol- och vindenergi i Sahara, och sedan exportera strömmen till förbrukare i centraleuropa, främst då Tyskland.

Man har talat om investeringar i storleksordningen 400 miljarder euro. Elenergin ska överföras med hjälp av högspänd likström, hvdc, och avstånden kan vara så stora som 3000 km.

Enligt uppskattningarna ska 2050 upp till 600 TWh elenergi kunna tillföras Europa med Desertecs initiativ.

Men flera kända aktörer har sedan starten hoppat av, som Siemens och Bosch. Kvar är dock ABB, som är en dominerande aktör när det gäller hvdc.

Kritiker mot Desertec hävdar att elexporten från Afrika liksom Mellanöstern både är för dyr och för politiskt riskabel. Dessutom kommer länderna där energiproduktionen ska ske snart att behöva strömmen för den egna utvecklingen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Desertec

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt