Ensam kandidat i lamptävling

2009-12-11 11:02  

En enda lysdiodslampa har hittills kvalat in i amerikanska energidepartementets prestigefyllda tävling. Målet är att ersätta 60 wattsglödlampan.

10 miljoner dollar, chans till statliga storordrar och ära. Det utlovas till vinnaren i L Prize, en belysningstävling som utlysts av amerikanska energidepartementet Doe. Målet är att sporra belysningsbranschen att utveckla en lysdiodslampa som kan bli en fullvärdig ersättare till den gamla 60 wattsglödlampan. Den som först klarar de tufft ställda kraven vinner. De två lampor som därefter uppnår målen får inga prispengar men får chans till statliga kontrakt och marknadsföring.

Så här lyder några av Does kriterier:

• Ljusubytet ska vara högre än 90 lumen per watt, vilket är bättre än dagens glöd- och lysrörslampor som ligger på 10 till 60 lumen per watt.

• Energiförbrukningen ska vara lägre än 10 watt.

• Ljusflödet ska vara större än 900 lumen, vilket motsvarar en 60 watts glödlampa.

• Färgåtergivningen, CRI (color rendering index) ska vara större än 90, vilket innebär en god ljuskvalitet.

• Färgtemperaturen ska ligga mellan 2 700 och 3 000 kelvin, vilket är en varm vit färg jämförbar med glödlampor.

• En livslängd på mer än 25 000 timmar.

Hittills har en enda lampa anmälts till tävlingen. Den kommer från Philips och genomgår nu omfattande fotometriska mätningar. I januari ska de vara färdiga, rapporterar energidepartementet i sitt första nyhetsbrev.

Men tävlingen är långt ifrån avgjord även om Philipslampan klarar kraven. Sedan väntar ytterligare tester bland annat för att utröna om ljusflödet bevaras över tid samt fältprover. Som tidigast kan vinnaren vara korad oktober 2010.

L Prize är en tävling i samma anda som X prize, som syftade till att utveckla en rymdfarkost som tar tre personer minst 100 kilometer ut i rymden och klarar detta två gånger i rad inom två veckor. Hösten 2004 kammade raketplanet Space Ship One hem segern. Därefter har stiftelsen bakom X Prize lanserat ytterligare tävlingar bland annat för att få fram miljövänligare bilar samt billigare teknik för att läsa dna.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt