Englert och Higgs delar på fysikpriset

Peter Higgs och Francois Englert får årets Nobelpris i fysik. Det avslöjade Kungliga vetenskapsakademin i dag.

Peter Higgs och Francois Englert får årets Nobelpris i fysik. De delar årets fysikpris för teorier om hur partiklar får sin massa.

1964 kom de två, oberoende av varandra, med samma teori.

Först 2012 bekräftades den genom upptäckten av en så kallad Higgspartikel vid Cernlaboratoriet.

Teorin är en central del i fysikens standardmodell som beskriver hur världen är uppbyggd. Allting består av några få byggstenar, materiepartiklar. Dessa partiklar styrs av krafter som förmedlas av kraftpartiklar som ser till att allt fungerar som det ska, enligt Vetenskapsakademin.

Modellen bygger på att det finns en särskild sorts partikel, en Higgspartikel. Denna är en vibration av ett osynligt fält som fyller rymden.

Utan det skulle vi inte finnas, för det är genom kontakten med fältet som partiklarna får sin massa. Den teori Englert och Higgs föreslog beskriver hur detta går till.

Teorin bekräftades den 4 juli 2012 vid fysiklaboratoriet Cern. Dess partikelkolliderare är troligen den största och mest komplicerade maskin som någonsin byggts av människan.

 

Läs mer om Ny Tekniks besök vid Cernlaboratoriet.

Ulla Karlsson-Ottosson

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt