Energisamarbete ska ge styrka i EU

2015-03-05 12:16  
Det slogs två rekord i vindkraft i helgen. Foto: TT

EU:s energisamarbete ska bli starkt som en knuten näve, hoppas ordförandelandet Lettland när processen nu startar på allvar.

Dagens energiministermöte i Bryssel blir första chansen för de 28 medlemsländerna att säga sitt om de linjer som EU-kommissionen drog upp för en vecka sedan om den tilltänkta energiunionen.

De fem tyngdpunkterna – bland annat att skapa säkrare leveranser och mer effektivt utnyttja energin – har redan lockat fram en radda av olika liknelser.

– Det är som fem fingrar och knyter man ihop dem ordentligt så kan vi skapa en stark energiunion, en stark näve, säger exempelvis ordförande Lettlands ekonomiminister Daina Reizniece-Ozola på väg in till dagens träff i Bryssel.

I allmänhet har energiplanerna välkomnats av EU-länderna, även om det skiljer sig rejält mellan vad som anses vara viktigast.

För svensk del finns hopp om att unionen inte bara ska handla om fler gasledningar från fler leverantörer –  något som det annars trycks hårt på, med anledning av att Rysslands stora dominans som gasexportör.

– När vi nu ändå ska göra ett antal saker tillsammans då är det viktigt att EU fokuserar på energieffektivitet, förnybart och att skapa ett marknadsregelverk som gör att det finns goda förutsättningar för privata investerare att till exempel investera i bättre sammankopplingar, sade energiminister Ibrahim Baylan (S) till TT då planerna presenterades i förra veckan.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt