Energimyndigheten stoppar gasprojekt

2007-12-18 23:00  

Energimyndigheten stryper finansieringen av förgasningsprojektet i Värnamo. Detta trots att projektet är en av statens viktigaste satsningar för att stödja förnybara drivmedel.

- Det är självklart en besvikelse, men nu gäller det att gå utanför landets gränser och hitta finansiärer och exploatörer för att bygga en anläggning här i Värnamo, säger Sune Bengtsson, koordinator för projektet.

Förgasningsprojektet har inte enbart setts som en av statens viktigaste satsningar för att stödja förnybara drivmedel. EU klassar projektet som ett av sina flaggskepp, som ska hjälpa till att minska oljeberoendet till transportsektorn och uppnå de högt uppställda klimatmålen.

Förgasningsanläggningen, som är ett forskningsprojekt vid Växjö universitet, ska visa hur tekniken fungerar när syntetgas produceras av skogsavfall.

- Problemet är svårigheten att skapa ett bolag med leverantörer för syntetgas. Vi har ingen erfarenhet av ångreformering i Sverige. Nu får vi släppa in Europa och sluta suga på karamellen att vi skulle bygga ett svenskt bolag, säger Sune Bengtsson.

Sune Bengtsson anser, precis som Energimyndighetens generaldirektör Thomas Korsfeldt, att det inte är tekniken som har brister. Problemet är vem som ska äga rättigheterna till tekniken.

Energimyndigheten har fört diskussioner med både riskkaptalister och industriföretag som har varit intresserade av att utveckla tekniken, men efter sega förhandlingar, som nu strandat, kom beslutet att lägga projektet i malpåse.

Av de 257 miljoner kronor som Energimyndigheten beviljat projektet har 90 miljoner kronor utbetalats. De resterande pengarna fryses nu och samtal ska inledas med ägarna Värnamo energi och Växjö energi. Ny vd ska också utses, som får i uppdrag att hitta nya finansiärer och exploatörer.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt