Energimyndigheten: Minskad energianvändning 2030

2014-11-21 08:00  

Energianvändningen minskar. Vindkraft och biobränsle får större andelar av produktionen. Det spår Energimyndigheten för år 2030.

Vartannat år gör Energimyndigheten långsiktiga energiscenarier som blir underlag för Sveriges klimatrapportering till EU-kommissionen. Det senaste scenariot kom häromdagen. I denna spår Energimyndigheten att energianvändningen kommer att minska till år 2030.

Minskningen beror dels på minskad användning i transportsektorn där kraven på bränsleeffektivare fordon ger effekter, och dels på att användningen i industrin bedöms vara relativt oförändrad. Även energitillförseln minskar till år 2030, meddelar myndigheten. Det beror framförallt på att tre kärnkraftsreaktorer kommer att ha nått 50 års livslängd, men även på grund av att de fossila bränslena fortsätter att minska.

I sektorn bostäder och service minskar energianvändningen något fram till 2030. Detta som en effekt av effektivare byggnader och fler värmepumpar.

En ökad elproduktion från till exempel vindkraftverk och kraftvärmeverk gör att nettoproduktionen av el beräknas öka med elva procent år 2030 jämfört med 2011.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Stefan Nordberg

Mer om: Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt