Energimöte mumma för svenska teknikbolag

2017-06-08 10:36  
Ibrahim Baylan Foto: Lotte Fernvall / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

När världens största energiministermöte anordnas i Kina tar Sverige chansen att göra affärer. Tolv svenska teknikbolag flankerar den svenska energiministern på resan.

Energiminister Ibrahim Baylan befinner sig i Peking för att delta i vad som kallas för världens största energiministermöte. De båda samarbetsorganen Clean Energy Ministerial och Mission Innovation arrangerar sammanträden, med syfte att skynda på omställningen till grön energi.

Mötet samlar de länder som står för 75 procent av växthusgasutsläppen och 90 procent av investeringarna i hållbar energi.

Med på resan till Kina är tolv svenska teknikbolag. Ett av syftena är nämligen att öka svensk export av miljöteknik.

– Absolut. För mig går det hand i hand. Vi har verkligen många innovationer i vårt land som det finns stor efterfrågan på. Det skapar en win win-situation. Vi kan inte värja oss från klimatutsläpp i andra länder. Samtidigt kan vi skapa jobb och tillväxt i vårt land, säger Ibrahim Baylan på telefon från Peking.

Kina väntas investera motsvarande drygt 3 000 miljarder kronor fram till 2020 i förnybar och hållbar energi. Det är affärer som Sverige vill vara med på.

Läs mer:

Läs mer: Kinas krav: Gruvbolag ska plantera träd

Flera av de svenska teknikföretagen som är med på resan har, enligt energiministern, träffat potentiella investerare och samtalar med kinesiska bolag. Det svenska företaget Flow Ocean, som utvecklar flytande vindkraftverk, har tecknat avtal med en kinesisk finansiär under besöket.

Sverige och Kina har inlett ett samarbete inom energiområdet. I mars var Kinas energiminister Nur Bekri i Sverige och undertecknade ett samförståndsavtal. Under Ibrahim Baylans besök i Peking signerades en handlingsplan för hur samarbetet ska gå till.

Samarbetet kommer främst att handla om att främja utvecklingen av förnybar energiteknik (särskilt vindkraft, solkraft och lagringsteknik), energieffektivisering (främst när det gäller stadsbyggande), samt smarta elnät.

– Det går inte att åstadkomma en förändring i globala utsläpp om vi inte kan förändra energisektorn. Den står för två tredjedelar av alla koldioxidutsläpp i världen. Här har Sverige kommit långt, vi har nog ett av världens mest koldioxidsnåla energisystem, och det känner kineserna till, säger Ibrahim Baylan.

Läs mer:

Läs mer: Kina kapar 500 000 stål- och koljobb

Finns det något vi kan lära oss av Kina?

– Ja, det tror jag absolut. Kina investerar så tungt och har enorma volymer, de kommer ju att kunna sätta standard för framtidens hållbara energisystem. Kineserna kan få ner kostnaderna och har enorma volymer, de har helt andra möjligheter att kommersialisera teknik, säger energiministern.

President Donald Trumps besked att USA ska lämna klimatavtalet har varit ett stort samtalsämne under energiministermötet.

– Trots beskedet att USA lämnar klimatavtalet så tror en stor majoritet att omställningen kommer att fortsätta, även om det tyvärr inte sker med samma kraft, säger Ibrahim Baylan till TT.

Under Pekingmötet har han träffat sin amerikanske motsvarighet, Rick Perry, för att försöka få med honom i konkreta samarbeten för att minska utsläppen.

Nästa års ministermöte kommer att hållas i Öresundsregionen i maj.

– Sverige har det kommande året möjligheten att ta ledarrollen i den globala energiomställningen, säger Ibrahim Baylan.

Tolv teknikbolag med på resan

De svenska teknikbolag som är med på resan är: Orbital systems, Greater Than, Sun Cool, Nsect, Wideco Sweden, Cleanergy, Innoventum, Exeger Sweden, Elpanneteknik, Sol Voltaics, Recond Oil och Flow Ocean.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL