Energiministern: ”Sverige en av Europas största elexportörer”

2022-08-29 07:06  
Några planer på en energisparkampanj har inte regeringen, enligt energiminister Khashayar Farmanbar. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

En rad EU-länder har presenterat åtgärder och kampanjer riktade till hushåll och företag med konkreta förslag för att spara el. Flera experter efterlyser nu liknande åtgärder i Sverige. Men Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) har en delvis annan bild av läget.

– Vi har inte energibrist. På helåret är Sverige en av Europas största elexportörer. Däremot finns det vissa timmar på året där energieffektivisering skulle ge väldigt stor effekt på det svenska elpriset, säger han till Svenska Dagbladet.

På frågan om svenskarna behöver ändra sina vardagsrutiner, genom att exempelvis duscha kortare eller dra på ner värmen inomhus, är han försiktig.

Läs mer: Moderaterna vill styra Vattenfall mot kärnkraft

– Vi lever i ett land där vi sedan länge är duktiga på den typen av åtgärder. Det svenska systemet bygger i stället på att staten stöttar kommuner att tillhandahålla kommunala energirådgivare som på olika sätt ska hjälpa hushållen att energieffektivisera sina hem, säger Khashayar Farmanbar.

Några planer på en energisparkampanj har inte regeringen, däremot har vissa energimyndigheter getts i uppdrag att ta fram förslag på ytterligare åtgärder på energieffektiviseringar, uppger Farmanbar för SvD.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt