Energiministern: Halvera tillståndstiden för nya elnät

2021-03-05 13:53  
Energiminister Anders Ygeman (S) menar att tillståndsprocesserna tar för lång tid. Foto: Jessica Gow/TT

Tillståndsprocessen för nya ledningar i elnätet tar för lång tid, sade Anders Ygeman när riksdagen debatterade elfrågan – och utlovade mer pengar. Det kommer inte att räcka för att halvera processerna, enligt kritikerna.

Energiminister Anders Ygeman (S) vill halvera tiden för tillstånd för elnät och ledningar, med början i förslag som regeringens utredare lade fram för två år sedan.

– Tillståndsprocesserna tar för lång tid, sade Ygeman när riksdagen på fredagen debatterade den svenska elförsörjningen efter larm om effektbrister och flaskhalsar.

Ygemans motdebattörer var inte imponerade av regeringens handlingskraft på energiområdet.

Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered kunde inte erinra sig ett enda förslag hittills från regeringen som skulle kunna korta processerna för att söka tillstånd för till exempel nya kraftledningar.

– Vi har en nöjd energiminister som talar om stora elöverskott samtidigt som vi har haft ett par elkriser de senaste åren, sade Hjälmered som pekade på de stora investeringsbehoven framöver.

– Vi måste bryta med regeringens passivitet som innebär att man inte tydligt tar tag i kortsiktiga eller mer långsiktiga problem på energimarknaden, tillade han.

Läs mer: Ny rapport: ”Det behövs en ny marknad för effekt”

Vill återstarta Ringhals reaktorer

Sverigedemokraternas talesperson i energifrågor, Mattias Bäckström Johansson, återkom flera gånger till krav på att satsa mer på kärnkraft och återstarta Ringhalsreaktorer.

Det var SD som hade begärt debatten. Bäckström Johansson ger underbetyg för regeringens sätt att ta sig an effektproblem och långsiktiga behov av elproduktion.

– Regeringen hantering präglas av naivitet, nonchalans och att man med en dåres envishet upprepar sitt mantra om att det inte det inte råder någon elbrist och att vi exporterar mer el än någonsin, sade han och tillade:

– Det är ovidkommande då el förbrukas i samma stund som den produceras. För att det ska fungera måste det finns tillräcklig med effekt och överföringskapacitet i varje givet ögonblick. Konsekvensen om det inte finns är elbrist.

Energiministern framhöll att problem finns.

– Vi har effektunderskott i södra Sverige, vissa städer växer snabbare än kapacitet finns tillgänglig,och tillståndsprocessen för nya ledningar tar för lång tid, sade han och tillade att regeringen snart kommer med förslag om att snabba på processerna.

Läs mer: 50 000 MW vindkraft är på gång i svenska vatten

Vill ha en ny energiöverenskommelse

Förslagen bygger på utredningen om nätkoncessioner som kom sommaren 2019. Enligt Ygeman handlar det om att ändra samråden med Svenska kraftnät, att ha mer förutsägbara ledningsplaner med kommuner och länsstyrelser och beta av tillståndsköer hos Energimarknadsinpektionen.

– Och även regeringen måste bli bättre på att hantera överklaganden, sade Ygeman och framhöll att det kan nå en bit på vägen för att halvera tiden för tillstånd.

Centerpartiets Nordin delade inte ministerns bedömning.

– Det där kommer inte att räcka om vi på riktigt ska halvera tiderna för tillstånd, invände Nordin.

Inte heller Mattias Bäckström Johansson tror att det räcker. Men han var mer positiv till energiministerns vädjan till partierna om att försöka hitta breda lösningar, helst en ny energiöverenskommelse.

Den senaste sprack när Moderaterna och Kristdemokraterna hoppade av uppgörelsen från 2016 med regeringspartierna och Centerpartiet. M och KD ville då, som nu, att skrivningarna om 100 procent förnybar elproduktion 2040 ska bytas till 100 procent fossilfri, vilket de menar skulle öppna för kärnkraft även i praktiken i framtiden.

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt