Energilager av skrynklig grafen

2014-10-13 06:44  
Superkondensatorn av grafen kan skrynkla ihop på alla håll och kanter, men levererar energi lika bra ändå. Foto: MiT, Xuanhe Zhao

Skrynklig grafen kan ge billiga energilager i böjbara elektronikprylar. Det visar forskare vid MIT.

En grupp forskare vid amerikanska MIT, Massachusetts Institute of Technology, presenterar en okonventionell kandidat till framtidens energilager. Det är en superkondensator av grafen, det nobelprisade materialet som består av ett enda lager kolatomer ordnade i ett hönsnätsmönster.

Liksom alla superkondensatorer kan den avge energi snabbt. Det ovanliga är att den tål mycket tuffa tag. Forskarna kan skrynkla ihop den, böja den och stretcha ut den till 800 procent av sin ursprungliga storlek. Efter att materialets hade skrynklats ihop och slätats ut 1000 gånger så hade de elektriska egenskaperna knappt påverkats alls. Det gör tekniken intressant för olika typer av flexibla elektronikprylar, anser forskarna.

Energilagret beskrivs i en artikel i tidningen Scientific Report. Det byggs av två ledande lager av grafen med ett isolerande lager däremellan. Enligt forskarna lämpar sig grafen bra i superkondensatorer eftersom ytarean blir stor i förhållande till vikten. De bedömer att tillverkningen kan bli både lätt och billig.Gilla Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL