Energikommissionen har två år på sig att enas

2015-04-08 15:49  
Ibrahim Baylan. Foto: TT

På onsdagseftermiddagen hölls det första mötet i regeringens Energikommission. Den blocköverskridande gruppen har knappt två år på sig att enas om energipolitiken fram till 2050.

Den parlamentariska Energikommissionen ska se över framtidens behov och produktion av energi. Målet är att få till en blocköverskridande överenskommelse om energiförsörjningen från år 2025 och fram till år 2050.

- Vi har haft råd att debattera kärnkraften de senaste 40 åren eftersom vi har kunnat vara trygga med elförsörjningen. Nu har vi egentligen ett gyllene läge att komma överens om landets långsiktiga energiförsörjning, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en telefonintervju med Ny Teknik efter mötet.

Han säger att eftersom kärnkraftsreaktorerna närmar sig sin ekonomiska och tekniska slutpunkt så måste besluten om framtida energiförsörjning tas de närmaste åren. Redan om sju-åtta år bedömer han att vi kommer att vara i en sämre sits för att fatta beslut.

- Vi måste komma förbi gamla låsningar nu. Annars finns en risk att vi hamnar i samma läge som britterna. De väntade för länge och måste nu kraftigt subventionera utbyggnaden av kärnkraft, säger Ibrahim Baylan.

Vid onsdagens möte bestämdes att fyra rapportörer ska utses inom fyra elområden: tillförsel, distribution, användning och marknader. Rapportörerna ska ordna seminarier, ta fram rapporter och samarbeta med forskare och andra intressenter. Vilka de fyra rapportörerna blir ska klubbas vid kommissionens nästa möte i maj.

I kommissionen ingår politiker från samtliga riksdagspartier i proportion till partiets storlek i riskdagen. Bland ledamöterna finns tre socialdemokrater, två moderater och en representant vardera från de övriga sex riksdagspartierna:

Ingemar Nilsson (S)

Maria Strömkvist (S)

Åsa Westlund (S)

Lars Hjälmered (M)

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Mattias Bäckström-Johansson (SD)

Lise Nordin (MP)

Rickard Nordin (C)

Birger Lahti (V)

Maria Weimer (FP)

Penilla Gunther (KD)

Ordförande i Energikommissionen är energiminister Ibrahim Baylan själv, medan Bo Diczfalusy, är chef för Energikommissionens kansli.

En blocköverskridande kommission kring energifrågor var en av tre punkter i Decemberöverenskommelsen. Senast den 1 januari 2017 ska Energikommissionen redovisa sitt arbete.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Energipolitik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt