Energijätte vill köpa Areva

2015-05-19 15:07  

Det stora franska energibolaget EDF vill köpa reaktortillverkaren Areva, som går med kraftig förlust.

Franska medier rapporterar att den statliga energijätten EDF för samtal om att köpa likaledes statligt ägda reaktortillverkaren Areva. Ett bud väntas de närmaste dagarna.

Arevachefen Philippe Varin säger dock att Areva även förhandlar med andra möjliga köpare.

Någon köpesumma har ännu inte nämnts men nyhetsbyrån Reuters presenterade förra veckan en värdering som uppgick till mellan två och tre miljarder euro.

Areva går med ett underskott på fem miljarder euro och kan tvingas minska arbetsstyrkan med 6000 personer.

Enligt tidningen Le Figaro kan EDF skissa på två alternativ: antingen tar man över hela Areva med 15000 anställda, eller så går endast 1200 ingenjörer som är specialiserade på kärnsäkerhet över till EDF. Avgörandet ligger hos franska staten.

Beställningar på nya kärnkraftreaktorer har minskat kraftigt sedan händelserna i Fukushima 2011. Ett bygge som har pågått en längre tid är den finska tredje reaktorn i Olkiluoto, där Areva är leverantör. Finska kraftbolaget TVO har skadeståndskrav på Areva som uppgår till flera miljarder euro.

Franska staten äger 87 procent av Areva och 85 procent av EDF.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt