Energijätte utreder havsvindkraft i Sverige

2017-10-11 13:09  
Bild från invigningen av vindkraftsparken Lillgrund i Öresund år 2008. Foto: Drago Prvulovic/TT

Energijätten Dong Energy ska utreda förutsättningarna för totalt fem vindkraftsparker i havet utanför Skåne, Blekinge och Gotland.

Om planerna förverkligas innebär det en total investering på drygt 70 miljarder kronor per park, skriver Sydsvenskan.

Tre av de tänkta vindkraftsparkerna ligger 14, 32 respektive 36 kilometer söder om de sydskånska orterna Abbekås, Svarte och Ystad, och de två andra tilltänkta vindkraftsparkerna ligger i Hanöbukten respektive söder om Gotland.

– Vi sonderar marknaden, men har absolut inte fattat några beslut, säger Ulrik Stridbæk, chef för energi och ekonomi på Dong Energy, till tidningen.

Om något vindkraftsprojekt blir verklighet blir det inte byggstart förrän tidigast i mitten av 2020-talet.

Läs mer:

Läs mer: Det ljusnar för vindkraft till havs

Den danska kraftkoncernen, som snart byter namn till Ørsted, ska lämna in en ansökan om bottenundersökningstillstånd till näringsdepartementet. Samtidigt betonar bolaget att planerna är i ett tidigt skede. Förutom att noga undersöka sandbottnar och vindförhållanden ska man höra vad försvaret samt sjöfarts- och fiskerinäringen tycker.

Investeringskostnaderna för havsbaserad vindkraft har sjunkit kraftigt sedan 2014, enligt bolaget.

– Men det som blir helt avgörande för hur vi agerar blir om Sverige kan hålla havsvinden fri från dryga anslutningsavgifter. Om vi ska engagera oss i Sverige måste det komma regler som påminner om de danska reglerna, säger Ulrik Stridbæk, chef för energi och ekonomi på Dong, till Sydsvenskan.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt