Energi- och miljöteknik mål för ny miljardsatsning

2008-09-09 14:48  
Näringsminister Maud Olofsson satsar på svensk energi- och miljöteknik.

Regeringen presenterade idag ett paket om tre miljarder kronor till klimat- och energilösningar. 875 miljoner av dessa går till projekt som Sekab och Chemrec, som utvecklar andra generationens biodrivmedel.

Till dessa tre miljarder kronor som viks för teknikutveckling kommer en särskild satsning på klimatbistånd på cirka fyra miljarder kronor.

Näringsminister Maud Olofsson talar om fem områden som prioriteras.

1. Kommersialisering och spridning av ny energiteknik.

2. Klimatinvesteringar i andra länder.

3. Snabbare planprocesser för ny, hållbar elproduktion.

4. Förlängda insatser för energieffektivisering.

5. Anpassning av Sverige till effekterna av ett varmare klimat.

Drivmedel från cellulosa i fokus
Regeringens ambition är att underlätta stegen från forskning och utveckling till kommersialisering inom områden där Sverige ligger långt framme.

- Det är just satsningar på demonstrationsanläggningar för andra generationens biodrivmedel som den största satsningen sker. Vi ligger relativt bra till men vi vill fortsätta ligga långt framme, säger Ola Alterå, statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson.

Sekab utvecklar etanol ur cellulosa och Chemrec förgasar svartlut. Andra projekt som kan få ta del av de 875 miljonerna är förgasningsprojektet i Värnamo och det förgasningsprojekt som Göteborgs Energi, Volvo och Eon utvecklar.

Solceller får pengar
300 miljoner kronor avsätter regeringen till teknik som är bra ur klimatperspektiv, men som ännu inte lyckats bli kommersiellt konkurrenskraftiga. Det gäller framför allt solceller.

- Syftet med det här är att lösa klimatutmaningarna men framför allt att svenska företag ska ligga i framkant när det gäller miljöteknik, säger näringsminister Maud Olofsson.

Enklare för vindkraften
Andra områden som finns med på agendan är vindkraften, Regeringen vill undanröja hindren som finns för utbyggnad bland annat.

Pengar ska också satsas på energieffektivisering där mer resurser ska gå till att upplysa enskilda hushåll om energispartips.

Till de tre miljarder kommer en särskild satsning på fyra miljarder kronor som ska användas till klimatbistånd.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt