En tysk, en indier och Vattenfall

2009-02-25 08:40  

Idag sätts spaden i marken för bygget av ett nytt vindkraftverk på Gotland. Vattenfall får hjälp med tekniken av tyska Kernersys, som köpts upp av ett indiskt bolag.

Det nya vindkraftsprojektet som inleds idag, tisdag, kommer att stå klart i mitten av april, om allt går enligt schemat.

För att Vattenfalls planer på att bli den snabbast växande vindkraftutvecklaren och operatören i norra Europa ska bli verklighet måste de få in nya leverantörer på den svenska marknaden. På sätt undanröjs flaskhalsarna. Tyska Kenersys som nu ska bygga det nya verket på Näsudden åt Vattenfall har stort tekniskt kunnande och ägs av det jättelika indiska industrikonglomeratet Kalayani Group.

Prototypen ger Vattenfall möjlighet att kontrollera om leverantören uppfyller sina löften och om så är fallet kan det innebära serietillverkning av det nya vindkraftverket inom kort.

- Projektet ingår i vår långsiktiga plan att få in nya leverantörer och på det sättet öka konkurrensen, säger Sven-Erik Thor, som är ekonomiskt ansvarig för projektet på Vattenfall.

Prototypen med ett 85 meter högt torn kommer att generera 8 GWh per år och tillhör tredje generationens vindkraftverk.

- Det är lämpat att sätta upp i skogen eftersom det har en stor diameter i förhållande till generatorn, vilket ger mer vind än andra maskiner med mindre turbindiameter, säger Sven-Erik Thor.

Det nya verket ska stå på den plats där vindkraftverket Matilda tidigare producerade mer el under femton år än något annat vindkraftverk i hela världen. Vad den nya skapelsen ska heta förblir dock en hemlighet fram till det datum då det ansluts till nätet.

Marie Feuk

Mer om: Matilda Gotland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt