Energi

”En ny väg till bomben”

I augusti 2012 fattar amerikanska myndigheter beslut om den nya metoden att anrika uran ska tillåtas. Kritikerna fruktar att det kommer att göra det lättare för länder som Iran att utveckla kärnvapen. Foto: Scanpix
Den enda offentliga bilden från uppfinnarna Silex Systems föreställer en prototyp.

General Electric och Hitachi vill anrika uran med laser. Nu väntar man bara på ett myndighetsbeslut om anläggningen för att den topp­hemliga metoden ska tillåtas. Kritikerna anser att risken för kärnvapenspridning ökar.

Publicerad

General Electric planerar tillsammans med Hitachi en anläggning som ska anrika uran med laser enligt den så kallade Silex-metoden. Den har aldrig tidigare använts i stor skala. Kritikerna anser att den öppnar för hemliga anrikningsprojekt i länder som vill utveckla kärnvapen. Fabrikerna kan vara mindre och mer energieffektiva än dagens centrifug­baserade separering. De blir därför svårare att upptäcka.

Det enda som återstår innan anrikningsanläggningen kan konstrueras är en licens från U.S. Nuclear Regulatory Commission. Beslutet tas i augusti och miljöprövningen är redan klar. Kostnaden uppskattas till uppåt sju miljarder kronor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här