Elräkningen i december uppemot 4 000 kronor dyrare

2021-12-30 09:00  
Elräkningen för ett villahushåll i december 2021 jämfört med december 2020. Foto: Johan Hallnäs/TT

Decemberfakturan lär bli en svettig läsning. Villaägaren boende i södra Sverige kan få hosta upp 7 000 kronor när elräkningen snart ramlar in, mer än dubbelt så mycket som samma månad i fjol.

Sällan har väl elektriciteten stått i sådan fokus. Just i dagarna är det visserligen närmast rea, men det har verkligen inte gällt över december som helhet. Prisrekorden har haglat under höst och vinter. I förra veckan slogs alla tiders svenska prisrekord med över fyra kronor per kilowattimme (kWh) i snitt över dygnet i södra Sverige, vilket kan jämföras med vad som tidigare ansågs normalt, kanske runt 50 öre per kWh.

Men den absoluta merparten av de som har rörligt elpris betalar ett snittpris över månaden, inte dygns- eller timpriser. Nu är december i det närmaste över. TT har räknat fram det genomsnittliga priset över månaden som då landar på cirka 196 öre per kWh, enligt spotpriset i södra Götaland på elbörsen Nordpool som är det som styr elhandelsbolagens prissättning.

Läs mer: ”Sverige måste få en myndighet med totalansvar för elsystemet”

Inklusive nätavgift, elskatt, påslag och moms landar det faktiska priset som hushållet får betala för elen på 351 öre per kWh.

– Det är den dyraste månaden någonsin, oavsett om man räknar från 2011 då Sverige delades in i fyra elområden eller längre tillbaka, säger Björn Björnson, elanalytiker på elhandelsbolaget Godel.

4 000 kronor dyrare

En villaägare som har el som uppvärmningskälla på ena eller andra sättet gör uppskattningsvis av med omkring 20 000 kWh per år. I kalla december bränner villahushållet av med mer än snittmånaden, säg 2 000 kWh.

Då landar decemberfakturan på 7 025 kr. Novemberräkningen hamnade med samma antaganden på 4 925 kronor medan motsvarande månadsnotor i fjol ramlade in på runt 3 000 kronor.

I Svealandsregionen har snittpriset på elbörsen i december varit nästan lika högt, 189 öre, medan hela Norrland har haft ett genomsnittligt spotpris på runt 68 öre, vilket med alla påslag och skatter ger en total elnota på 4 000 kronor för december.

Läs mer: Billigare gas ger sjunkade elpris i Sverige

Håller i sig i vinter

Och som tidigare, att det är så mycket dyrare i södra Sverige hänger ihop med de dyrare priserna på kontinenten, vilket främst förklaras av de extremt höga gaspriserna (mycket el produceras via gaskraftverk). Men även att de förnybara kraftkällorna i bland annat Tyskland levererat sämre än förhoppningarna och att Sverige har ett par färre kärnkraftsreaktorer ökar känsligheten, enligt Björn Björnson.

– Men det är väldigt tydligt kopplat till just gaspriset, säger han.

Och den saftiga decembernotan lär inte vara tillfällig. Handeln med elkontrakt för resten av vintern indikerar potentiellt lika höga priser som i december.

– Så det är nog klokt att ställa in sig på att det blir lika dyrt som det varit hittills i vinter, säger Björnson.

Rent generellt är det främst villakunder som drabbas, lägenhetshushåll gör av med förhållandevis lite el, så där får prisökningarna mer begränsad effekt.

Fakta: Snittpriset i december

Elområde, snittpris Nordpool, hushållsfaktura* december

Elområde 1 (norra Norrland), 68 öre/kWh, 3 825 kr

Elområde 2 (södra Norrland), 68 öre/kWh, 3 825 kr

Elområde 3 (Svealand, norra Götaland), 189 öre/kWh, 6 850 kr

Elområde 4 (södra Götaland), 196 öre/kWh, 7 025 kr

*Baserat på en villakund som förbrukar 20 000 kWh på ett år och 2 000 kWh under december månad.

Källa: Nordpool

Fakta: Så har vi räknat

Så här har vi räknat fram det slutliga totala elpriset per kWh:

På spotpriset på elbörsen läggs ett påslag som elhandelsbolagen tar ut, säg fem öre per kWh. Ovanpå det kommer moms 25 procent.

Ett spotpris på 196 öre ger ett hushållspris på elen på 251,25 öre/kWh.

Men det räcker inte. Varje hushåll betalar en nätavgift också. Den ligger, beroende på elnätsbolag, på runt 100 öre per kWh inklusive skatt och moms.

Totalt elpris blir då 351,25 öre per kWh.

Förbrukning 2 000 kWh på en månad ger en månadsräkning på 7 025 kr.

Olle Lindström/TT

Mer om: Elpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt