Elprofessorn Harry Frank: <br></br>Bergvärme in i finrummet

2008-05-12 15:15  
Harry Frank när han blir hedersdoktor på Chalmers. Foto: Jan-Olof Yxell, Chalmers

De nya EU-direktiven om att varje land måste dra ned på koldioxidutsläppen ger bergvärmen en ny status som förnybar energikälla. <br></br> - Bergvärmen har kommit in i finrummet, säger Harry Frank, professor och ledamot av Kungliga vetenskapsakademien.

Harry Frank kommer att slå ett slag för bergvärme vid en konferens i Stockholm på onsdag – samtidigt som han ger fjärrvärmebranschen en känga.

- Fjärrvärrmen släpper ut 47 gånger så mycket koldioxid som geoenergi i stora fastigheter, säger Harry Frank.

Han har hämtat sina siffror från den statliga Klimatberedningen samt McKinsey-rapporten ”Möjligheter och kostnader för att reducera växhusgasutsläpp i Sverige”.

- Jag är inte köpt av geobranschen. Jag har bara tagit fram siffror från offentliga källor och konstaterar att koldioxidfri svensk el och geoenergi är ur miljösynpunkt det överlägset bästa, säger Harry Frank till Ny Teknik.

Enligt Harry Frank släpper svensk snitt-el ut 10 gram koldioxid per kilowattimme med svensk fjärrvärme i snitt släpper ut 94 gram. Oljeeldning släpper ut 266 gram koldioxid per kilowattimme.

Forskningschef på ABB
Harry Frank har en lång karriär inom Asea och ABB bakom sig, bland annat som forskningschef på ABB Corporate Research.

I dag är han professor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola, hedersdoktor vid Chalmers och ledamot av både Kungliga vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien.

Han är en av de ivrigaste förespråkarna för ökad användning av ”svensk koldioxidfri el” och nu ger han bergvärmebranschen sitt stöd vid en konferens i Stockholm på onsdag.

- Mitt intresse är att ta ned den fossila användningen i Sverige och då är bergvärme intressant. Bergvärme har hittills inte kommit in i statistiken som förnybar energikälla, men nu är synen en annan. Geoenergi kan bidra med 2-3 procent av förnybar energi i Sverige, säger han.

"Mer el i svenska produkter"
Sverige är i dag närmast självförsörjande på koldioxidfri el, vattenkraft och kärnkraft och bättre blir det när vindkraften byggs ut och kärnkraften och vattenkraften effektiviseras.

Han pekar på prognoserna att Sverige de närmaste tio åren kan producera ytterligare upp till 25 TWh el per år samtidigt som vi kan spara 10 TWh genom energieffektivisering.

- Vi kommer att kunna exportera koldioxidfri el och klimatvänliga elbaserade produkter både för den svenska marknaden och för export, säger Harry Frank.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt