Elpriset tog ett rejält kliv upp: ”Väldigt kallt och lite vind”

2021-02-11 15:02  
En kall början på året har påverkat elpriserna. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I södra Sverige toppade elpriset på nära 2,40 kronor per kilowattimme under torsdagsmorgonen. Samma tidsfönster kostade en kilowattimme i norra delarna av Sverige cirka 50 öre.

Februari har präglats av kyligt väder, vilket föga förvånande gett avtryck på elpriserna.

– Det har varit väldigt kallt och lite vind vilket har drivit upp priserna till nivåer vi inte sett på ett tag. Det står i väldigt bjärt kontrast mot vad elpriserna var under stora delar av förra året, men då var de å andra sidan historiskt sett låga på grund av ett väldigt varmt, blåsigt och blött väderläge över tid, säger Per Larsson, ansvarig för storskalig produktionsplanering i Norden på Vattenfall.

Läs mer: Svk: Så stor är risken att elkunder kopplas bort

Mellan klockan 8 och 9 i morse låg spotpriset, det rörliga elpriset, på nära 240 öre per kilowattimme i södra delarna av Sverige, medan det samtidigt i norra Sverige låg på cirka 50 öre per kilowattimme. Till det kommer skatter och olika påslag från elbolagen som i runda slängar landar på ungefär 50 öre.

– Värt att notera är att detta är en enskild timme, snitt över dygnet per timme i södra Sverige är cirka 125 öre inklusive moms, vilket förvisso också är högt, säger Per Larsson.

– Det är för närvarande en stor prisskillnad mellan norra och södra Sverige, där snittpriset är ungefär dubbelt så högt i Sydsverige som i norra Sverige.

Läs mer: Rusning efter el – då får kunderna vänta

Framöver ser det dock ut som att priserna kan börja sjunka igen.

– Nu ser den värsta kylan ut att ge vika i väderprognoserna framåt, och då kommer också efterfrågan på el gå ned något, säger Per Larsson.

Erika Nekham/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt