Elpriset i södra Sverige inte elområdenas fel

2012-09-13 10:41  

Var femte driftstimme är elen i södra Sverige dyrare än i norra. Det beror dock inte på den omdiskuterade marknadsindelningen utan på stamnätet, anser Konkurrensverket.

Att skillnader i elpriser skulle uppstå mellan södra och norra Sverige var känt innan indelningen av landet i fyra elområden gjordes.

"Det finns dock ingen anledning att ifrågasätta själva systemet med fyra elområden", skriver Dan Sjöblom, Konkurrensverkets generaldirektör i ett yttrande till näringsdepartementet.

Remissvaret gäller Energimarknadsinspektionens utredning om följderna av marknadsindelningen. Inspektionen konstaterar i den att el-priserna mellan södra och norra Sverige, efter indelningen, inte skiljer sig åt under 80 procent av driftstimmarna.

Men när skillnaderna väl uppstår under övriga timmar kan de däremot bli stora.

Enligt Dan Sjöblom beror fenomenet främst på att underhållet av stamnätet sedan lång tid tillbaka är kraftigt eftersatt, och på att det saknas kapacitet att producera el i södra Sverige.

Av remissvaret framgår också att de högre elpriserna i södra Sverige lett till att ett antal elhandlare i södra Sverige inte längre erbjuder sina kunder fasta priser. Trots det tycker Sjöblom inte att konkurrensen brister eller har blivit sämre.

Fortfarande finns det 35-40 företag i olika storlekar som erbjuder fasta priser, konstaterar han.

Mer om: Elområden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt