Elpriserna slår mot företag – blir mindre lönsamma

2022-11-22 13:20  
Dyr el påverkar företagen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

De höga elpriserna påverkar företagen negativt, enligt en undersökning som Swedbank och Silf gjort bland inköpscheferna i de företag som brukar ingå i undersökningen av inköpschefsindex (PMI).

De höga elpriserna gör företagen mindre lönsamma. Men de innebär också att företagens affärsplaner påverkas.

"Höga elpriser har stor påverkan på företagen med risk för att nyinvesteringar och nyanställningar skjuts på framtiden. Det är också en väckarklocka om behovet att se över företagets elförbrukning och energieffektivisera. Ansvaret för att skapa långsiktiga spelregler på energimarknaden vilar dock tungt på politikerna", skriver Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Men produktionen har inte minskats ännu, trots de höga elpriserna. "I vissa elintensiva branscher är det inte möjligt att tillfälligt stänga ned produktionen, det skulle innebära stora kostnader att starta upp produktionen igen. För andra företag kan det vara möjligt att förflytta delar av produktionen till tidpunkter på dygnet när elpriset är lägre" skriver Jörgen Kennemar.

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt