Elnätsbolag kan få miljonböter för strömavbrott

2013-04-16 15:29  

Fem elnätsbolag riskerar vite på upp till fem miljoner kronor var efter långa elavbrott under stormen Dagmar och andra oväder förra vintern. Kunder i Sverige drabbades då av 79 000 elvabrott som pågick längre än 24 timmar.

Stormen Dagmar drog fram över delar av östkusten och Norrland under julhelgen 2011. Vindbyar med orkanstyrka på upp till 34 meter per sekund fick många träd att blåsa omkull och falla över elledningar.

För tiotusentals kunder försvann elen i över ett dygn. Det är i strid med nya krav i ellagen, där en 24-timmarsregel infördes 2011.

Under veckorna före och efter Dagmar inträffade fler andra svåra oväder som också ledde till stora elavbrott. Nu kommer efterräkningen för elnätsbolagen: Elmarknadsinspektionen (EI) ställer hårda krav på åtgärder hos de fem bolag som hade mest avbrott.

Vattenfall, Eon och Fortum kan få betala vite på fem miljoner kronor var om de inte redogöra för hur liknande avbrott ska undvikas i framtiden. Två mindre elnätsbolag, Härjeåns Nät samt Kramfors Energiverk, riskerar vite på 500 000 respektive 200 000 kronor var.

Bengt Johansson är ansvarig för verksamhetsutveckling inom Fortum distribution. Han menar att Fortum har vidtagit åtgärder, och kommer att kunna lämna in en åtgärdsplan i tid och slippa behöva betala vitet.

-Vår bedömning är att vi har blivit bättre, och att vi kommer att fortsätta att bli det. Det kommer att ta tid att nå lagkravet på 24 timmar för alla kunder, men vi försöker göra investeringarna där de har mest nytta, säger Bengt Johansson.

Elmarknadsinspektionen har gått igenom uppgifter från 158 elnätsföretag under fem veckor i december och januari förra vintern. Under den perioden förekom 1,9 miljoner elavbrott i landet, varav 79 000 var längre än ett dygn långa.

-Jag ser allvarligt på att företagen har misslyckats att förhindra omfattande elavbrott. Trots omfattande investeringar i elnäten har de ändå inte levt upp till lagkraven. Detta har fått allvarliga konsekvenser för många kunder, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Ei, i ett pressmeddelande.

De flesta avbrotten skedde på oisolerade luftledningar på en mellanspänningsnivå i lokalnät, och orsakades av nedfallna träd. Åtgärder kan handla om att röja träd utmed ledningarna, att isolera luftledningar och att installera fjärrstyrda frånskiljare.

Så många kunder drabbades

Från 27 november 2011 till 4 januari 2012 orsakade oväder 1,9 miljoner elavbrott i hela landet.

Fem bolag hade särskilt stora problem att klara ellagens krav, utifrån hur många abonnenter som drabbades av elavbrott mer än ett dygn och med hänsyn till bolagens storlek:

Fortum (28 000 abonnenter mer än 24 timmar)

Vattenfall (20 300)

EON (19 100)

Härjeåns Nät (7 200)

Kramfors Energiverk (300)

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt