Elmotorvägar hotas av försening

2016-06-07 10:46  
Ledningarna måste grävas ner, vilket försenar och fördyrar de tyska elmotorvägarna. Foto: Tennet

Den massiva utbyggnaden av kraftledningar från norra till södra Tyskland, en viktig del i energiomställningen, hotas av förseningar. Orsaken är krav på underjordskabel.

I den stora tyska energiomställningen, Energiewende, ska det sista kärnkraftverket stänga 2022. Södra Tyskland ska då försörjas av el från stora vindkraftparker i norra delen av landet, och strömmen ska överföras via två nya elmotorvägar, Sydlänken och Sydostlänken.

Sydlänken, från Schleswig-Holstein till Baden-Württemberg är 770 km, sydostlänken Sachsen-Anhalt till Bayern är 580 km lång. Det är två stora förbindelser där el transporteras långa sträckor som högspänd likström, alltså hvdc-teknik.

Men sedan ursprungsplaneringen har fler och fler krav tillkommit på att dra ledningarna under jord. Det försenar arbetet med förbindelsen enligt största nätoperatören Tennet, skriver Süddeutsche zeitung. Hur mycket är olika parter oense om, i värsta scenariot ända till 2033.

Tennet uppskattar att kostnaden för jordkabel jämfört med luftledningar bara för Sydlänken innebär en fördyring från tre miljarder euro till upp mot tio miljarder.

Håkan Abrahamson

Mer om: Energiewende

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt