Eljätten skrytbygger - för 1,2 miljarder kronor

2009-04-21 23:00  

Vattenfall bygger nya miljö-profilerade lokaler - för nästan 1,2 miljarder kronor.Det blir ett energisnålt jättekontor som ska klara den tuffaste miljöklassningen.

2012 kan Vattenfalls medarbetare lämna de gamla husen i Råcksta. I stället får de ultramoderna lokaler i Arenastaden i Solna intill den planerade sportanläggningen Swedbank Arena och shoppingcentrumet Mall of Scandinavia.

Lokalerna ska i genomsnitt dra cirka 50 kilowattimmar (kWh) per kvadratmeter och år, vilket är strax över vad passivhus får dra.

En del av lösningarna kommer troligen att synas utanpå fastigheten, som solceller på fasaden och vindkraftverk på taket.

Förbrukningen och energialstringen i huset ska visas på en skärm i entrén.

Kontoret ska nå det högsta betyget, A, i Bygga-Bo-dialogens nya miljöklassning, vilket ställer tuffa krav på energiförbrukning, energislag, kemikaliekontroll och på inomhusmiljön.

- För att klara det insåg vi att vi måste ha med alla parter i byggprocessen. De som ansvarar för energi- och miljöfrågor kommer att vara med vid alla projekteringsmöten. Vid varje större beslut ska det göras en miljöbedömning, säger Linn Dahlberg, ansvarig för miljö- och energifrågorna samt projektledare inom Vattenfall för kontorsbygget.

Vattenfall har dessutom lagt ner mycket möda på att hitta bästa tänkbara placering av kontoret. Det ska vara enkelt för de då uppskattningsvis 2 000 medarbetarna att ta sig kollektivt till jobbet. Dessutom måste det ligga nära flygplatserna. Av energijättens 30 000 medarbetare är det bara knappt 2 000 som jobbar i Stockholm.

Det nya kontoret med sitt centrala läge är också ett sätt att attrahera nya medarbetare till Vattenfall, som står inför en generationsväxling.

Lisa Ringström

NyKarriär Admin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt