Eljätte satsar på små helixturbiner

2008-09-02 07:58  

Eljätten RWE pytsar in 70 miljoner kronor i det brittiska utvecklingsbolaget Quiet Revolution, som utvecklar små vertikala helixformade vindsnurror att montera på hustak.

Tyska RWE är ett av Europas största energibolag. Genom sitt utvecklingsbolag RWE Innogy satsar man på att ge stöd till nystartade innovationsföretag inom energisektorn.

Ett sådant är brittiska Quiet Revolution, som nu släpper in RWE som minoritetsägare och samtidigt får ett kapitaltillskott för att vidareutveckla sin paradprodukt, den vertikala vindsnurran QRS med effekten 6 kW.

Vindsnurran är speciellt framtagen för att kunna monteras på hustak, men den kan även monteras på en ställning. Turbinen är trebladig, som i helixform kränger sig runt sin egen axel. Den är fem meter hög och tre meter i diameter.

Hittills har Quiet Revolution levererat 30 små vindkraftverk, och har kontrakt på ytterligare 45 som är under tillverkning och installation.

- Tack vare samarbetet med RWE blir det nu möjligt för oss att bygga ut produktionskapaciteten och utveckla nya produkter, säger Robert Webb, en av Quiet Revolutions grundare, i ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt