Elever får snoka i kylen

2011-05-16 12:32  
Ingela Marklinder och Mattias Eriksson synar svenska kylskåp.

Hur har du det med tempen i kylskåpet? Och slängs mat i onödan? Det vill Uppsalaforskare veta och tar hjälp av tusentals skolbarn.

– Vi tror att den mat som förvaras i kylskåp inte behöver kastas i den omfattning som sker i dag. Om kylskåpstemperaturen är lägre än rekommenderat blir hållbarhetstiden längre än det angivna bästföredatumet, berättar Mattias Eriksson, doktorand vid institutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Tillsammans med Ingela Marklinder vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet ska han nu ta reda på hur det verkligen förhåller sig med kylskåpstemperaturen i de svenska hemmen.

Hypotesen är att vi dragit ner temperaturen under de 8 grader som rekommenderas, och som bäst-före-datumet utgår från. Om vi slaviskt följer det, utan att ta hänsyn till temperaturen, slänger vi mat i onödan. För att hitta svaret välkomnas alla svenska skolor att delta i ett experiment där tusentals barn utför mätningar i hemmets kylskåp.

Mätningarna ska ske under perioden 12 september till 2 oktober. Resultatet och slutsatserna kommer att publiceras i slutet av året.

–Resultatet kan leda till att konsumenter inte kasserar bra och ofarliga livsmedel i onödan, kommenterar Mattias Eriksson.
Massexperimentet är en del i vetenskapsfesten Forskarfredag som går av stapeln den 23 september. Den firas över inom hela EU, där den kallas Researchers’ Night.

I Sverige har aktiviteten pågått sedan år 2006. Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. Samordningen sköts av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt