Energi

Elever får snoka i kylen

Ingela Marklinder och Mattias Eriksson synar svenska kylskåp.

Hur har du det med tempen i kylskåpet? Och slängs mat i onödan? Det vill Uppsalaforskare veta och tar hjälp av tusentals skolbarn.

Publicerad

– Vi tror att den mat som förvaras i kylskåp inte behöver kastas i den omfattning som sker i dag. Om kylskåpstemperaturen är lägre än rekommenderat blir hållbarhetstiden längre än det angivna bästföredatumet, berättar Mattias Eriksson, doktorand vid institutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Tillsammans med Ingela Marklinder vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet ska han nu ta reda på hur det verkligen förhåller sig med kylskåpstemperaturen i de svenska hemmen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här