Elever får snoka i kylen

2011-05-16 12:32  
Ingela Marklinder och Mattias Eriksson synar svenska kylskåp.

Hur har du det med tempen i kylskåpet? Och slängs mat i onödan? Det vill Uppsalaforskare veta och tar hjälp av tusentals skolbarn.

– Vi tror att den mat som förvaras i kylskåp inte behöver kastas i den omfattning som sker i dag. Om kylskåpstemperaturen är lägre än rekommenderat blir hållbarhetstiden längre än det angivna bästföredatumet, berättar Mattias Eriksson, doktorand vid institutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Tillsammans med Ingela Marklinder vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet ska han nu ta reda på hur det verkligen förhåller sig med kylskåpstemperaturen i de svenska hemmen.

Hypotesen är att vi dragit ner temperaturen under de 8 grader som rekommenderas, och som bäst-före-datumet utgår från. Om vi slaviskt följer det, utan att ta hänsyn till temperaturen, slänger vi mat i onödan. För att hitta svaret välkomnas alla svenska skolor att delta i ett experiment där tusentals barn utför mätningar i hemmets kylskåp.

Mätningarna ska ske under perioden 12 september till 2 oktober. Resultatet och slutsatserna kommer att publiceras i slutet av året.

–Resultatet kan leda till att konsumenter inte kasserar bra och ofarliga livsmedel i onödan, kommenterar Mattias Eriksson.
Massexperimentet är en del i vetenskapsfesten Forskarfredag som går av stapeln den 23 september. Den firas över inom hela EU, där den kallas Researchers’ Night.

I Sverige har aktiviteten pågått sedan år 2006. Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. Samordningen sköts av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt