Elbörser får böta för konkurrensbrott

2014-03-05 15:08  

EU-kommissionen tvingar elbörserna Nord Pool Spot och Epex Spot att tillsammans böta 55 miljoner kronor. Enligt kommissionen hade de kommit överens om att inte konkurrera.

EU-kommissionen har beslutat att straffa de två ledande europeiska elbörserna Nord Pool Spot och Epex Spot för brott mot EUs konkurrensregler. De ska nu betala böter på 5, 9 miljoner euro eller närmare 55 miljoner kronor.

Orsaken är att börserna - under sju månader åren 2011-2012 - var överens om att inte konkurrera med varandras spotmarknadspriser i Europa.

Samarbetet upptäcktes först när EU-kommissionen och handelsorganisationens Efta:s marknadsövervakningsmyndighet gjorde oanmälda inspektioner under 2012. Företrädare för de bägge börserna hade via personliga möten, telefon - och videosamtal och via mejl diskuterat ihop sig om en gemensam teknisk systemplattform för att beräkna priserna.

Nord Pool Spot (Norge) ska nu betala 21 miljoner kronor och Epex (Frankrike) får böta 34 miljoner kronor. Kommissionen sänkte böterna med tio procent eftersom bolagen erkänt och gått med på att betala straffavgift.

-Elbörserna är centrala för att få till stånd effektiva elmarknader. I tider då de flesta europeiska konsumenter oroar sig för stigande elpriser, så är jag särskilt nöjd med att vi lyckats få stopp på marknadsöverenskommelsen mellan Epex och Nord Pool Spot, säger Joaquín Almunia, kommissionens vice ordförande i ett pressmeddelande.

Mer om: Elbörs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt