Elbolagen vann - högre priser väntar

2016-12-14 17:00  
Foto: Pixabay

Räkna med ännu högre elnätsavgifter de kommande åren. En färsk dom ger elnätsbolagen rätt att höja priserna betydligt mer än vad Energimarknadsinspektionen ville.

– Vi är väldigt, väldigt kritiska, säger myndighetens chef. Förvaltningsrätten i Linköping har bestämt att elnätsbolagens avkastning ska baseras på en kalkylränta på 5,85 procent. Myndigheten hade satt ett tak på 4,53 procent, medan elbolagen hade krävt 6,3 procent.

– Det här innebär att företagen får oskäligt hög avkastning. Vi kommer att överklaga, säger Energimarknadsinspektionens (EI) generaldirektör Anne Vadasz Nilsson. Domen betyder att elnätföretagen kan plocka ut åtta miljarder kronor mer från kunderna, vilket innebär en 28 procent högre avkastning än vad EI beslutat om. Vad det kan innebära i prishöjningar är svårt att sia om.

Intresseorganisationen Villaägarna är desto säkrare:

– Myndigheten har återigen förlorat i rätten. Den saknar därmed möjligheten att skydda konsumenterna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef för intresseorganisationen Villaägarna.

Han ser en uppenbar risk för att det blir ytterligare kraftiga prishöjningar, kanske tvåsiffriga procentpåslag, likt de höjningar som gjorts de senaste åren.

– Vi har haft kraftiga stigande priser på en i det närmaste helt riskfri monopolmarknad, säger han.Vattenfall är förstås nöjt med domen.

– Det här innebär att vi kan fortsätta med de planer vi har, att fortsätta förbättra leveranskvalitén för kunderna. Vi ser ett fortsatt behov av långsiktiga, stabila förutsättningar för elnätsverksamheten, säger Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall eldistribution.Vad som händer med priset, vill bolaget inte säga något om.

Läs mer:

Läs mer: Efter dom: Elnätspriset kan fortsätta öka

Villaägarna vill nu se krafttag från regeringen för att ge Energimarknadsinspektionen mer kraft, inte bara vaga löften.

– Regeringen har varit alltför passiv, säger Jakob Eliasson.

Anne Vadasz Nilsson frågar sig om det är rimligt att domstolarna ska besluta kring elbolagens ekonomiska ramar, speciellt med tanke på att domstolen inte håller sig med egen ekonomisk expertis.

Mer om: Elpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt