Elbolagen smörar för egen el-kunder

2012-05-04 14:50  
Foto: Colourbox

Medan regeringen drar frågan om nettodebitering av egenproducerad el i långbänk erbjuder sig elbolagen att ta hand om – och betala för – kundernas elöverskott. Fortum säljer till och med hela solcellspaket.

Det var entreprenören Johan Ehrenberg som drog upp intresset hos vanliga villahushåll för egenproducerad el. Han har bland annat gett ut boken "Johans lilla Egen El bok".

Nu har de stora elproducenterna och elhandelsbolaget hängt på trenden och erbjuder sig att köpa in den el som kunden inte behöver för eget bruk.

Enligt en undersökning bland Sveriges elnätsföretag nyligen vill sju av tio att lagen ändras så att kunderna kan få betalt för sitt elöverskott.

Johan Ehrenberg har en egen teori om varför elbolagen är så intresserade av egen el-kunder.

- När intresset för egen el växte sig stort i Tyskland var många elbolag avogt inställda, inte minst Eon och Vattenfall. De trodde inte på egen el. I stället skapades en solindustri vid sidan av energibolagen. Det misstaget vill de nog inte göra om, säger Johan Ehrenberg till Ny Teknik.

Men de svenska elbolagen kan inte gå hela vägen mot nettodebitering, det vill säga att kvitta den el som kunden levererar in på nätet mot den el som kunden tar ut från nätet.

Det är förbjudet eftersom staten då går miste om en del moms och energiskatt.

- Nej, det vi erbjuder är att köpa in kundens överskott till marknadspris räknat efter Nordpool spotpris, säger Sara Valentin, affärsutvecklare på Fortums elhandelsbolag.

På så sätt får staten in både moms och energiskatt. Det blir inte lika lönsamt för kunden som om nettodebitering varit tillåten, men det uppfattas i alla fall som bättre än inget.

Fortum går nu ett steg längre och lanserar i dag tre olika solcellspaket för sina villakunder i Stockholms län.

Ett paket med sex paneler för 59 900 kronor, ett paket med 9 paneler för 80 000 kronor och ett paket med 12 paneler för 100 000 kronor.

Priset är inklusive allt - solpaneler, växelriktare, takfästen, leverans, installation, övrigt elmaterial och en visualiserings-gateway.

- Man kan söka investeringsstöd hos länsstyrelsen alternativt rotavdrag hos Skatteverket. Då blir det billigare, säger Sara Valentin.

Johan Ehrenberg räds inte konkurrensen från de nyvakna eljättarna.

- Nej, det är bara roligt. Egen el som rörelse jobbar utifrån föreläsningar, kullenvandringar och mun mot mun metoden. Just nu har vi över 60 installationer så vi har att göra, säger Johan Ehrenberg.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Solceller Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt