Elbolagen skådar ljuset - lovar dra ned utsläppen

2008-10-10 07:30  

- Koldioxidfri el är lösningen på klimatproblemet, säger Vattenfallchefen Lars G Josefsson. Han har fått sina branchkollegor på alla de stora västmarknaderna att skriva på en långtgående klimatöverenskommelse.

Västvärldens stora elbolag har genom sina fem branschorganisationer i Australien, Europa, Japan, Kanada och USA enats om att minska koldioxidutsläppen med 60-80 procent fram till 2050. Det är samma riktmärke som FN:s klimatpanel satt ut.

- Det här är ett frivilligt åtagande, men ”kamrattrycket” är stort, säger Lars G Josefsson till Ny Teknik strax efter att överenskommelsen undertecknats.

Se dokumentet i länken till höger.

Vattenfalls kolkraft ren 2050
Det är på Lars G Josefssons initiativ som den här överenskommelsen har gjorts. Han är ordförande i den europeiska organisationen Eurelectric och fick gehör hos toppdirektörerna för världens stora elproducenter vid ett möte i Atlanta i USA i förrgår.

- De representerar världens största elproducenter och de står som garanter för att det finns en stor vilja att gå åt det här hållet. För tre-fyra år sedan var det inte lika självklart, säger Lars G Josefsson.

Vattenfall satte nyligen ett ännu mer långgående mål för sina egna koldioxidutsläpp. Senast år 2050 ska Vattenfalls elproduktion vara koldioxidfri till 95-99 procent.

- Vår nya ambition har väckt uppmärksamhet och beundran bland branschkollegerna. Ingen annan har gjort något liknande. Och om vi kan göra det så kan andra också göra det, säger Lars G Josefsson.

Teknikutvecklingen tar tid
Vattenfall har börjat investera i olika tekniker för koldioxidavskiljning och koldioxidlagring. Men det är lång väg att gå innan tekniken är kommersiellt gångbar.

På toppmötet i Atlanta bildade man en arbetsgrupp som ska samordna de olika nya tekniker som man arbetar med för att få ned koldioxidutsläppen i kolkraftverken.

- Och vi måste också få ut tekniken till Kina och Indien, som inte är med i den här överenskommelsen, säger Lars Josefsson.

Elbilar är framtiden
Han säger att det finns en stark övertygelse i elbranschen om att elektricitet är lösningen på koldioxidproblemet.

- Kan vi göra elproduktionen koldioxidfri så har vi öppnat en dörr för koldioxidfria transportindustri, koldioxidfri byggindustri och koldioxidfri uppvärmning, säger han.

- Redan nu måste vi skapa ett standardiserat gränssnitt mellan bilar och elnät.

Gula gubbar ska skapa opinion
Inför EU:s klimatmöte i polska Poznan i december har Vattenfall i stora annonser uppmanat privatpersoner i Sverige, Tyskland och Polen att signera ett manifest på tre punkter som ska bekämpa klimatförändringen.

För varje namnteckning tillverkas en liten gul figur i miljövänligt material.

När Vattenfall fått ihop 100.000 namn – och tillverkat 100.000 gula gubbar, 12 centimeter höga – tar man ut dem på en turné till Stockholm, Bryssel, Hamburg, Berlin, Warzawa och Poznan också skapar uppmärksamhet kring initiativet.

Vattenfall och klimatet

Vattenfalls klimatlöften:

2020 – 25 procent minskning av CO2-utsläpp jämfört med 2005.
2030 – 50 procent minskning
2040 – 75 procent minskning
2050 – 95-99 procent minskning

Vattenfalls manifest för bekämpning av klimatförändringen:

1. Ett globalt pris på koldioxidutsläpp. Minskade utsläpp ska ha ett värde.
2. Mer stöd för utveckling av klimatvänlig teknik.
3. Klimatmärkning av produkter. Frigör konsumenternas makt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt