Elbolagen oroliga för ny sträng vinter

2010-10-01 15:24  
Den stora O3-reaktorn i Oskarshamn står stilla sedan den 8 september. Den ska inte startas igen förrän den 8 november - om allt går som planerat. Foto: OKG

Oskarshamns Kärnkraftverk OKG har ännu inte fått ordning på den stora tredje reaktorn och nu vågar man inte testa uppgraderingen längre. Man tar det säkra för det osäkra och kör O3 med lägre kapacitet.

Moderniseringen och uppgraderingen av O3 till världens största kokarreaktor på 1 450 MW har varit en väg kantad av problem.

Den nya utrustningen har inte fungerat som den skulle och det provdriftprogram som pågått under hela 2010 har gång på gång fått avbrytas.

Nu vågar inte OKG riskera att O3:an blir stående i vinter och riskera att det blir elbrist i Sverige som förra vintern.

Man avbyter provdriftsprogrammet, gör den årliga översynen med start den 10 oktober och kan förhoppningsvis köra igång reaktorn på lägre effekt en månad senare.

Leveranssäkerhet går före ny maximal effekt, skriver OKG i ett pressmeddelande, och säger att man kommer att köra O3 med en genomsnittlig effekt på 1 100 MW, det vill säga ungefär samma kapacitet som 03 hade före uppgraderingen.

Just nu går de svenska kärnkraftverken bara på halvfart – 47 procent av full kapacitet - mest på grund av att O3 står stilla.

Läs mer om problemen för O3 här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt