El per timme kan spara dig tusenlappar

2012-10-05 12:45  

Från och med den här veckan går det att köpa el per timme. Nu kan huset värmas och tvättmaskinen köras när elen är billig. Branschen laddar med nya produkter som ska hjälpa vanliga elkunder att minska sin elräkning.

Den som i dag har rörligt elpris betalar i själva verket vad elen kostat i genomsnitt den senaste månaden. Men från och med den här veckan kan vanliga elkunder teckna elavtal som bygger på timmätning.

Den som är aktiv kan spara pengar genom att snåla på elen när den är som dyrast – oftast under dagen på vardagar – för att i stället köra tvättmaskin och diskmaskin på kvällar och helger.

– Men du går ju knappast upp klockan två på natten och startar torktumlaren för att spara 22 öre. Tanken är att timmätningen ska sätta fart på teknikutvecklingen så att det kommer nya tjänster och produkter som styr elanvändningen automatiskt, säger Fredrik Landahl, chef för Fortums elhandel i Sverige.

Flera företag som Ny Teknik har talat med har nya produkter på gång som ska göra det enklare att styra elkonsumtionen.

ABB utvecklar en styrenhet för hemmet som har koll på elpriset och aktuell förbrukning. Samtidigt kommunicerar den med värmesystem, vitvaror, elbilsladdare och annat.

– Vi jobbar mot en standard för att maskinerna ska tala samma språk. Det går ju inte att plötsligt slå av tvättmaskinen för att elpriset är högt. Vår lösning innebär att den får en optimal ”slottid”, säger Ralf Späth, affärsutvecklare på ABB.

En prototyp ska testas i en lägenhet i Norra Djurgårdsstaden i Stockolm med start i början av nästa år.

I projektet deltar Electrolux som utvecklar vitvarorna som kan ta emot signalerna från styrenheten.

– Man kan välja om tvättmaskinen ska tvätta med en gång eller om den utifrån en vald färdigtid tvättar när det är billigast eller med minst miljöpåverkan, säger Annika Kühner, miljöchef på Electrolux hemprodukter.

Att använda frysen som energilager, genom att sänka temperaturen vid låg belastning på elnätet för att sedan kunna stänga av när belastningen är hög, är ett annat exempel.

Även elmätarna blir smartare. Nästa generation ska kunna ge detaljerad information om förbrukningen i realtid från de olika hushållsapparaterna.

– Du ska också kunna ladda ner olika funktioner till energimätaren, precis som du i dag laddar ner appar till telefonen, säger Nils Rex på Aidon, ett nordiskt företag som utvecklar och säljer elmätare.

Villaägare har störst möjlighet att spara på att byta till timpris. Allra störst blir vinsten om uppvärmningen kan styras till timmar då elen är billig.

Timmätning möjlig när ellagen ändras

Redan i dag köper många elintensiva företag sin el per timma. För mind-re elkunder – med ett säkringsabonnemang på högst 63 ampere – har det hittills bara funnits ett fåtal elleverantörer som erbjudit denna möjlighet. Ett exempel är Sala Heby Energi som sedan i våras säljer timspot-abonnemang inom det lokala nätområdet.

Den 1 oktober trädde en ändring av ellagen i kraft som innebär att alla elkunder ska kunna få timmätning utan extra kostnad för mätning eller eventuellt byte av elmätare.

Den som vill ha timmätning anmäler det hos sitt elbolag. Elbolaget kontaktar i sin tur nätbolaget som ser till att elmätaren klarar timmätning. Detta ska ske inom tre månader.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt