El i baken på villamässan

2008-10-08 14:37  

Världens första toaletthybrid presenteras i morgon på Hem och villa-mässan i Älvsjö. Konstruktionen är en korsning mellan vanlig vattenklosett och eltoalett.

Först spolar du ner vatten, papper och avföring som vanligt. Blandningen leds till en tank utanför huset. En gång om dygnet bränns innehållet i tanken i en brännkammare.

- Allt som blir kvar är en liten hög med aska, säger Jan Wennebring, säljare på Combutech, som tillverkar den nya toaletten.

Fördelen med hybridtoaletten är att man slipper avlopp. Efter förbränningen blir det bara drygt en deciliter aska per person och månad, enligt Wennebring.

Eltoaletter, där man med hjälp av elenergi förbränner latrin och urin, har funnits länge. Ofta installeras de i sommarstugor eller fritidsbåtar istället för en avloppstank.

Kritiken mot de traditionella eltoaletterna är att de ibland luktar och att drar mycket energi.

- Vår nya kombimodell drar mindre vatten än en vanlig vattenklosett och mindre el än en vanlig eltoalett, säger Jan Wennebring.

Enligt Combutech kräver varje spolning bara en halv liter vatten och 1,23 kWh el.

Inköpspriset ligger däremot betydligt högre än för traditionella toaletter.

En enkel eltoa till båtar kostar några tusenlappar. De mer avancerade modellerna som finns på marknaden idag kostar mellan 30-40 000 kronor.

Den nya konstruktionen hamnar på nästan 70 000 kronor.

- Men å andra sidan är den bekvämare och energisnålare än konkurrenterna, säger Jan Wennebring.

- Och till skillnad från en vanlig WC slipper du gräva ner en stor tank som måste tömmas med jämna mellanrum.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt