EI befarar höjda elnätsavgifter

2014-11-10 16:09  

Energimarknadsinspektionen (EI) befarar kraftigt höjda elnätsavgifter efter en ny dom. Kammarrätten i Jönköping gav i dag ett antal elnätsföretag, bland annat Fortum, rätt på alla punkter.

Elnätsföretagens avgifter granskas av Energimarknadsinspektionen (EI). Företagen anser att de bör kunna ta ut betydligt högre avgifter än EI velat tillåta. För perioden 2012–2015 som nu avgjorts i domstolen ville EI tillåta avgifter på totalt 160 miljarder kronor. Men den siffran kommer att växa betydligt efter den nya domen.

– Jag är förvånad och tycker att det här är ganska allvarligt. Det här ger elnätsföretagen rätt att höja sina avgifter väldigt kraftigt, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på EI.

Tre pilotmål avgjordes i kammarrätten. De nya domarna ger utrymme för elnätsavgifter på 196 miljarder kronor för perioden 2012–2015, hela 36 miljarder kronor högre än EI:s bedömning. Vadasz Nilsson kommer nu att fundera över om det är lönt att överklaga domarna.

– Vi tycker ju att det här är ett bakslag för Sveriges alla elnätskunder. Vi ska naturligtvis analysera domarna men mycket talar för att vi kommer att överklaga, säger Vadasz Nilsson.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt