Efter uppgifter om miljöförstöring – nu vill Ericsson utreda anklagelserna

2019-06-19 07:16  
Raffinaderiet MMTC-PAMP i Indien listas sedan 2015 av Ericsson som en källa till guld som uppfyller teknikjättens etiska krav. Men nu kommer uppgifter som kan kasta omkull det beslutet. Foto: Pontus Lundah l / TT

Ericsson, Apple, Nokia och Canon har i sina leverantörskedjor det raffinaderi som får guldet från North Mara-gruvan i Tanzania. Bolagen reagerar nu på uppgifterna om övergrepp och miljöförstöring.

Raffinaderiet MMTC-PAMP i Indien listas sedan 2015 av Ericsson som en källa till guld som uppfyller teknikjättens etiska krav.

Men mord, våldtäkter och giftiga utsläpp är "brottsliga handlingar som inget företag med vetskap om dem kan acceptera. De är inte förenliga med vår uppförandekod", skriver Kristoffer Edshage, presstalesperson, till TT.

Ericsson trycker därför genast på för att MMTC-PAMP ska utreda uppgifterna, skriver han.

Canon och Nokia påpekar att raffinaderiet tidigare har granskats och uppfyllt deras krav.

"Om anklagelserna bekräftas kommer det här smältverket att rödflaggas och vi kommer att be vår leverantörskedja att sluta göra affärer med det", meddelar Nokia. Apple lämnar liknande besked.

MMTC-PAMP säger sig ha tagit upp tidigare uppgifter om övergrepp med gruvan.

– Vi har bedömt de åtgärder som gruvan vidtagit på grund av uppgifterna om människorättskränkningar, som till stor del är historiska och rör polisens verksamhet i området, säger Hitesh Kalia, som ansvarar för regelefterlevnad vid MMTC-PAMP.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt