Efter Ringhalsstoppet – oljeeldning i Karlshamn aktuellt

2022-01-10 11:12  
Oljeeldade Karlshamnverket kan behövas för att säkra balansen i det svenska kraftnätet under måndagen. Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Driftstoppet för en Ringhalsreaktor har lett till att Svenska kraftnät begärt att kraftproducenten Uniper ska vara redo att köra igång det oljeeldade reservaggregatet i Karlshamn med två timmars varsel.

Uppdaterad

Det handlar om att säkra tillräckliga marginaler i den svenska kraftbalansen, skriver Svenska kraftnät i ett meddelande på elbörsen Nord Pools sajt.

Meddelandet kommer sedan ett produktionsstopp i en av Ringhals reaktorer dragit ut på tiden, vilket bidragit till att trycka upp måndagens timpriser för el på Nord Pool till över 3 kronor under större delen av dagen. Det är de högsta priserna sedan pristopparna före julhelgen.

Läs mer: Världens största flytande solcellspark är igång

Tekniker på kärnkraftverket Ringhals har i helgen lokaliserat det elektroniska fel som utlöste snabbstoppet i reaktor 3 i torsdags. Prognosen är att reaktorn kan köras i gång vid midnatt, natten mot onsdag.

Ringhals 3 stoppades också den 29 december. Orsaken lokaliserades då till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes på nyårsdagen och reaktorn var tillbaka i full produktion några dagar senare.

Joakim Goksör/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt