Efter dieselbluffen – vitvaror under luppen

2015-11-23 11:21  
Går det att lita på kylskåpets märkning? Foto: Bertil Ericson, TT

I kölvattnet av den tyska dieselbluffen ställs frågan om energideklarationen på vitvaror i EU klarar en granskning. Tyska regeringen utesluter inte fusk.

Ordföranden i den tyska riksdagens utskott för konsumentfrågor, Renate Künast, har ställt frågan om konsumenterna verkligen kan lita på sanningshalten i de energideklarationer som ska finnas på vitvaruprodukter som säljs inom EU. Energiförbrukningen för den aktuella apparaten ska anges på den färggranna skala sitter som etikett på maskinen, och som går från rött till grönt.

I svaret som nu lämnats heter det att förbundsregeringen inte kan utesluta att det i enstaka fall har förekommit manipulation, rapporterar nyhetsbyrån dpa.

Künast ville fram för allt veta om apparaterna har en annan energiförbrukning vid vardagligt bruk än vid testtillfällena.

Regeringen betonar att det är tillverkarna som ansvarar för uppgifterna i energideklarationen. Förra året genomförde flera länder laboratorietester, och i början av året fick det tyska laboratoriet för materialforskning i uppdrag att genomföra tester. Främst för nya produktkategorier, kring vilka man har liten erfarenhet av energiförbrukningen, ska nya provmetoder tas fram, framgår av svaret.

Künast kommenterar att man bara kan skaka på huvudet åt den bristande kunskapen, och att hittills gjorda tester känns föråldrade.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt