E85-importör har likviditetsproblem

2008-09-16 13:51  

Sveriges dominerande importör av E85-bränsle, Sekab, har akut brist på pengar. Bolaget behöver 100 miljoner kronor för att klara likviditetsproblemen. Hittills har en av delägarna sagt ja till garantier för 10 miljoner kronor.

Sekab är den helt dominerande etanolimportören i Sverige när det gäller etanol från Brasilien. Enligt vd Per Carstedt står företaget för hela 90 procent av importen av E85 till Sverige.

Företaget är även en av de ledande aktörerna inom området inom Europa med runt 40 procent av importen.

Den ketchupeffekt som ”drabbat” företaget i och med ökat intresse för etanolbilar samtidigt som oljepriset skenat iväg har gett Sekab problem.

Likvida medel saknas och processen att hitta nya delägare, en process som pågått länge, har dragit ut på tiden. Företaget måste betala för etanolen från Brasilien i förskott och det belastar likviditeten.

Därför vill nu Sekab att de kommunala energibolagen i Umeå, Örnsköldsvik och Skellefteå, delägare till 50 procent i Sekab, ska ge bankgarantier på 100 miljoner kronor.

Umeå Energi som endast äger fem procent av de 50 procenten ger klartecken.

- Vi har föreslagit att vi ska teckna bankgarantin på tio miljoner kronor av totalt 100, säger Curt Åström, vd på Umeå Energi.

Idag har kommunstyrelsen i Umeå ett extrainsatt styrelsemöte där frågan ska avgöras. Vad de två andra kommunala energibolagen som tillsammans äger 45 procent av Sekab, kommer fram till är ännu inte känt. Men att likviditetsproblemen inte innebär någon risk för nedläggning är klart.

- Nej, någon konkurs är det inte fråga om. Det här bolaget har hela tiden varit expansivt, säger Curt Åström.

Vd Per Carstedt anser att ingen kunnat förutse den växande marknad som både etanolen och cellulosatekniken går igenom.

- Vi missbedömde den enorma expansionen och nu ser vi att vi behöver mer kapital.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt