"Dyrt och dumt attdeklarera energin"

2009-02-10 23:00  

Husägare sparar inte mer för att huset är energideklarerat. Danska forskare sågar regeln som börjat gälla i Sverige från årsskiftet.

En dansk undersökning visar att energideklarationer av bostadshus kanske inte har den effekt man trott. I Danmark har regeln funnits i tio år och enligt undersökningen har energibesparingen varit försumbar.

- Husägare genomför energibesparande åtgärder oavsett om husen är energimärkta eller inte, säger forskaren Vibeke Hansen Kjaerbye till Miljöaktuellt.

Från och med den 1 januari i år måste alla hus som säljs inom EU energideklareras.

Varje år energideklareras omkring 50 000 danska hus och det kostar 250 miljoner danska kronor per år.

På Boverket uppger Mari-Louise Persson att det finns vissa skillnader mellan det danska och svenska sättet att energideklarera hus.

- Vi sätter mer fokus på individuella åtgärdspaket medan danskarna hittills varit mer inne på standardförslag. Det kan förklara att det danska systemet inte gett önskvärd effekt, säger Mari-Louise Persson på svenska Boverket.

Marie Feuk

Mer om: Villa Boverket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt