Dyr vindkraft ger högre elpris

2008-01-02 10:18  
Nysted vindkraftspark Danmark Foto: Gunnar Britse

Kostnaderna för att bygga vindkraft till havs har rusat i höjden. Det ställer till problem för Danmark, som får en stor del av sin energi från havsbaserad vindkraft. Lösningen kan vara ökade statliga subventioner, men det höjer elnotan för danska hushåll och företag.

Den danska energi- och miljöministern Connie Hedegaard fick ett nytt problem på halsen när det svenska energibolaget Eon strax före jul hoppade av det stora vindkraftsprojektet Rödsand 2 söder om Lolland.

- Det är ett av de bästa vindkraftsprojekten i världen. Men det pris som danska staten garanterar är för lågt men tanke på hur kostnaderna för att bygga vindkraft till havs har utvecklats, säger Lennart Fagerberg, chef för Eon Vind.

Ett halvår tidigare hade Eon Vinds partner, det statliga danska energibolaget Dong Energy, lämnat Rödsandprojektet med motiveringen att kostnadskalkylen spruckit och att det överenskomna priset på 49,9 danska öre per kilowattimme var för lågt.

Med 90 stora vindkraftverk på sammanlagt 200 MW effekt ska Rödsand 2 bli världens största havsbaserade vinkraftspark och leverera 800 GWh el.

Problem för energiministern
Den ursprungliga planen var att produktionen skulle vara igång under 2010. Nu blir projektet troligen minst ett år försenat.

Energi- och miljöminister Connie Hedegaard är besviken.

- Jag har nu bett Energistyrelsen att se om det går att tvinga energiföretagen att stå fast vid sina anbud så att vi inte hamnar i samma situation en gång till, skriver Connie Hedegaard i ett pressmeddelande.

I Danmark auktionerar danska staten ut de stora vindkraftsprojekten. Den som lämnar bästa anbud vinner och danska staten garanterar sedan att vindkraftsoperatörer får det överenskomna priset per kilowattimme.

Mellanskillnaden mellan marknadspriset på el och garantipriset till vindkraftsägaren täcks av den danska staten, som tar ut en särskild vindkraftsavgift av de danska elkonsumenterna.

Ju högre subvention till havsbaserad vindkraft, desto större avgift på elräkningen för konsumenterna.

Kostnaderna har rusat i höjden
I Rödsand 2-fallet vann konsortiet Eon-Dong med priset 49,9 öre per kilowatttimme.

- Det var en nivå som var tillräcklig för två år sedan. Men på två år har kostnaderna ökat kraftigt och kalkylen håller inte längre. Det var tufft redan i våras när vi beslutade att gå vidare och det har blivit värre sedan dess, säger Lennart Fagerberg till Ny Teknik.

Eon har redan lagt alla planer på havsbaserad vindkraft i Sverige på is på grund av de skenande kostnaderna och nu gör man samma sak i Danmark.

Särbehandla havsbaserad vindkraft
Det troliga är att Danmark tvingas acceptera ett dubbelt så högt garantipris som tidigare när Rödsandprojektet så småningom auktioneras ut på nytt.

I Storbritannien får till exempel vindkraftsoperatörerna motsvarande 79 danska öre per kilowattimme för havsbaserad vindel och i Sverige diskuteras att höja subventionen för havsbaserad vindkraft genom att ha två olika system för så kallade gröna elcertifikat.

I Sverige har kraftbolagen nu fokuserat på landbaserad vindkraft i stället för till havs. Nyligen träffade Vattenfall ett avtal med det statliga skogsägaren Sveaskog om förstahandskontrakt på attraktiva vindlägen i södra Sverige.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt