Dubbla härdsmältor misstänks i Moxreaktor

2011-08-09 09:03  
Reaktor 3 vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi var sedan oktober 2010 laddad med 6 procent Mox-bränsle och resten låganrikat uran. Foto: Tepco

Reaktor 3 i Fukushima Daiichi kan ha drabbats av härdsmälta vid två tillfällen i mars. I reaktorn användes Mox-bränsle.

En studie utförd av den numera pensionerade reaktorforskaren Fumiya Tanabe visar att det smälta bränslet kanske inte alls ligger i botten av reaktortanken, utan mycket väl kan ligga i nästa säkerhetsbarriär, reaktorinneslutningen.

Reaktor 3, som var laddad med 6 procent Mox-bränsle (en blandning av uran och plutonium) anses ha drabbats av en härdsmälta den 14 mars, tre dygn efter jordbävningen.

Men Tanabe hävdar att reaktorn även drabbades av en andra härdsmälta den 21 mars efter att trycket ökat så mycket att det var svårt att få fram kylvatten till härden.

Mellan den 21 och 23 mars syntes svart rök från reaktor 3, vilket Tanabe tolkar som resultatet av en reaktion mellan det heta bränslet och betongen i reaktorinneslutningen.

Om uppgiften att reaktorn drabbats av dubbla härdsmältor stämmer kan arbetet med att stänga ner och avveckla verksamheten vid Fukushima Daiichi försvåras.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt