Dubbelt så mycket vindkraft om fem år

2014-04-24 08:25  

Om fem år finns dubbelt så mycket vindkraft i världen som i dag. Det enligt en ny prognos från Global Wind Energy Council.

I slutet av 2013 fanns 318 GW installerad vindkraft i världen. Om fem år kommer den siffran att nästan ha fördubblats en prognos som presenteras i den senaste årsrapporten från internationella branschorganisationen för vindkraft, Global Wind Energy Council.

Förra året blev dock ett hack i utbyggnadskurvan som annars stigit stadigt i mer än 20 år, konstaterar GWEC. Utbyggnaden stannade på 35 GW, en minskning jämfört med 2012 då 45 GW ny vindkraft togs i bruk. Orsaken är bland annat en kraftig minskning i USA.

Flest nya installationer gjordas i Kina som stod för nästan hälften av all ny effekt förra året - totalt 16 GW. Därefter följer Tyskland med drygt 3 GW, Storbritannien med 1,8 GW och Indien med 1,7 GW.

Sverige hamnade på en åttonde plats bland de länder som byggde mest ny vindkraft förra året. Utbyggnaden här stannade på 724 MW.

Marie Alpman

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt