Dubbelt så mycket solel på ett år

2015-03-26 07:04  

Intresset för egen solcellsel ökar dramatiskt. Förra året installerades 36,2 MW solceller. Det är dubbelt så mycket som året innan. Och den nya skatterabatten från årsskiftet kan elda på utvecklingen.

Energimyndigheten publicerade på onsdagen sin årliga solcellstatistik. Det är forskaren Johan Lindahl vid Uppsala universitet som tar fram den svenska statistiken på uppdrag av Energimyndigheten.

- Vi ökar kraftigt - men från en låg nivå, säger Johan Lindahl.

Den installerade effekten var vid årsskiftet 79,4 MW, vilket ger cirka 75 GWh el per år. Det motsvarar den årliga energianvändningen i drygt 3 300 eluppvärmda villor, där användningen beräknas vara 22 700 kWh per år.

Sett över hela den svenska elproduktionen står solcellerna för bara 0,06 procent. Ett solrikt land som Italien får 10 procent av sin el från solcellsanläggningar.

Ingen vet exakt hur många solcellsinstallationer det finns i Sverige. Energimyndigheten har bara koll på dem som söker elcertifikat för sin produktion. Det handlar om 1 300 solcellsanläggningar. Men det finns många fler små installationer där ägaren inte bryr sig om att söka elcertifikat.

Nytt för i år är att staten ger skattereduktion till privatpersoner som levererar in el till nätet. Utöver den ersättning som solcellsproducenten får av sitt nätbolag, vilket i regel motsvarar spotmarknadspriset på el, ger staten en skattereduktion på 60 öre per kWh för den el som inte går till egen förbrukning utan levereras in på elnätet.

I dag är nästan alla nya solcellsanläggningar nätanslutna. Se diagrammet i högerspalt.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt