Dubbelsidiga solpaneler ger energi hela dagen

2017-11-24 06:00  

Solcellspaneler kan inte bara ge el. Med dubbelsidiga konstruktioner kan de också tjäna som räcke, bullerplank och solskydd. Linköpingsföretaget PPAM Solkraft satsar på tekniken.

Den dubbelsidiga solcellstekniken innebär att solens strålar tas tillvara både på framsidan och baksidan av panelen. Det kan till exempel vara värdefullt på taket till carportar, där mycket ljus kan reflekteras från marken till panelernas undersida.

Tekniken med dubbelsidiga solcellspaneler har funnits sedan 1970-talet. 1997 testade schweiziska forskare att använda den på ett bullerplank längs motorvägen A1. Men tillverkningen av panelerna har varit dyr och därför har den kommersiella användningen dröjt.

Nu har tekniken förbättrats och intresset börjar öka. Jämförelsestudier tyder på att dubbelsidiga paneler kan ge 5-30 procent mer el än vanliga enkelsidiga paneler.

– Celltekniken har förfinats. Jag gjorde tester på tekniken 2011 i Linköpings universitets regi. Då kunde baksidan ge 30 procent av den energi som framsidan kunde ge, men nu får man ut typ 95 procent, berättar Andreas Molin.

Läs mer:

Läs mer: Guide: Solcellernas tre generationer

Han har tillsammans med sin fru Elin Molin grundat företaget PPAM Solkraft, som installerar solcellspaneler främst i Sverige men även utomlands.

Sedan drygt ett år tillbaka finns dubbelsidiga solcellspaneler i företagets sortiment. 50-100 installationer har hittills gjorts.

Företagets solceller har utvecklats i samarbete med ett företag i Kalifornien och tillverkas i Kina. De dubbelsidiga cellerna består av en kombination av monokristallina kiselsolceller och tunnfilmssolceller. Tack vare kombinationen kan ett bredare spektrum av solstrålarnas våglängder omvandlas till el.

– Men det finns väldigt många utmaningar för att lyckas med konstruktionen. Solpaneler sitter ofta monterade på en skena som ger skugga på baksidan. Det jobbar vi stenhårt på att förbättra, säger Andreas Molin.

Läs mer:

Läs mer: De siktar på världsrekord i verkningsgrad

Förra året försågs Alvesta kommunhus med halvgenomskinliga, dubbelsidiga solcellspaneler på fasaden. De ska fungera som solskydd samtidigt som de genererar el.

– Den här tekniken är dyrare per watt men ger mest energi per kvadratmeter. På kommunhuset hade de stora kostnader för infästningen på fasaden, då blir det viktigt att ha en billig lösning per kvadratmeter, säger Andreas Molin.

Nu hoppas företaget att ännu fler uppgifter ska kunna skötas av solcellspaneler. En installation har redan gjorts på Luleå Energis kontor, där vertikala paneler tjänar som räcke på taket.

Dessutom ser Andreas Molin möjligheter att paneler även kan fungera som insynsskydd och bullerplank. Enligt företaget kan deras dubbelsidiga solcellspanel dämpa buller om cirka 34 decibel. Det är i paritet med en sju centimeter tjock tegelvägg.

Läs mer:

Läs mer: Sverige behöver 4 700 solcellsparker

Att dubbelsidiga solcellspaneler kan ha fler funktioner än att generera el kan till exempel vara värdefullt vid bygge av tunnelbanelinjer ovan jord. Där behövs räcken i händelse av evakuering, men ibland även bullerdämpning och insynsskydd. Några sådana affärer har PPAM ännu inte gjort, men jobbar för försäljning i bland annat Indien.

PPAM Solkraft tror att intresset för dubbelsidiga solcellspaneler kommer att öka. Det tror även professor Marika Edoff, som forskar om tunnfilmssolceller på Uppsala universitet:

– Hela poängen med tekniken är att få så mycket av ljusabsorptionen som möjligt i den kristallina kiselskivan. Och det är först nu man kan göra superbra kisel tillräckligt billigt. Det behövs extremt rent kisel utan några föroreningar och med en perfekt kristallstruktur. Om några kiselatomer inte är i perfekt ordning kan det påverka den dubbelsidiga solcellens funktion, säger hon.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt