Du missar väl inte det smörjfria kullagret?

2015-05-29 12:32  

Har du läst om kullagret som aldrig behöver smörjas? Här är åtta artiklar du inte får missa i veckans Ny Teknik.

1.

För att svensk industri ska hänga med in i det uppkopplade samhället startar Wallenbergstiftelsen ett nytt forskningsprogram. Budget: 1,8 miljarder kronor under tio år.

 

2.

En fototjänst som lagrar användarens samtliga bilder och filmer gav mest jubel på Googles utvecklarkonferens. Ny Teknik är på plats i San Francisco.

 

3.

Trafikverket bygger Sveriges första vägbro i plast som armerats med glas- och kolfiber. Även de bärande delarna byggs helt i fiberkomposit i bron som klarar tung trafik.

 

4.

Fusionskraft ger oändlig energi utan koldioxidutsläpp och utan farligt radioaktivt avfall, säger entusiasterna. Men är det verkligen sant? Ny Teknik har besökt Cadarache i Sydfrankrike där den internationella försöksreaktorn Iter byggs.

 

5.

Den 14 juli kommer Nasas rymdfarkost New Horizons att passera Pluto på cirka 12 500 kilometers avstånd. Det är den första rymdfärden någonsin till dvärgplaneten. Ny Teknik har träffat expeditionens ledare, Mr Pluto själv

 

6.

I ett nytt kullager är friktionen bara en tiondel så stor som i ett konventionellt lager. Det gör att kullagret inte behöver någon smörjning samtidigt som livslängden ökas.

 

7.

Ringhals kärnkraftverk har haft ovanligt många driftstörningar de senaste tre åren. Enligt tillsynsmyndigheten SSM har de "påverkat eller riskerat att påverka säker drift".

 

8.

Tunga tågvagnar blir nytt energilager för sol- och vindkraft. När solen strålar och vinden viner kör eldrivna tåg upp på en höjd. När solen går ner och vinden mojnar rullar tågen nerför backen igen.

Charlotta von Schultz

Mer om: Kullager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt