Drönare ska inspektera vindkraftverk till havs

2016-02-02 12:36  

Drönare som inspekterar vindkraftsverk till havs och tunna filmer som håller rosten stången i väntan på ommålning. Så vill tyska forskare få vindkraftverk till havs att hålla längre.

Vindkraftverk till havs är extra utsatta. Vatten i kombination med salt i luften och hårda vindar ger korrosion som måste hållas efter. Samtidigt måste vindkraftsverken ha en livslängd på 25 år för att bli lönsamma. Underhållet är en utmaning, inte minst eftersom turbinen är förankrad i havsbotten och inte kan läggas i en torrdocka. Allt måste göras på plats. Extra knepigt är blir det att förnya korrosionsskyddande lager.

Som en del i tyska forskningsprojektet Repakorr har forskare Fraunhoferinstitutet därför tagit fram två typer av självhäftande filmer. Filmerna ska skydda de delar som rengjorts och förberetts för ommålning.

– Utmaningen är att filmen måste fästa men ändå vara lätt att ta bort. Dessutom får den inte lämna kvar några rester, säger Peter Plagemann på Fraunhoferinstitutet i ett pressmeddelande.

Hittills har två filmer utvecklats, varav en ska patentsökas. Ytterligare en håller på att testas i labb.

– Filmerna gör att tiden mellan förberedelse och nytt korrosionsskydd inte längre bli lika kritisk. Det gör i sin tur att reparationerna kan bli mer kostnadseffektiva.

En annan del av projektet arbetar med möjligheten att inspektera vindkraftsverk till havs med hjälp av drönare. Det skulle bli en billigare och mindre riskfylld lösning än i dag när inspektionen görs av personer med klättringssele.

– Det är ett extremt krävande jobb, konstaterar Peter Plagemann.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt